Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Recomandarea oficială: pe spate (excepție situațiile în care bebe doarme în brațe), până la vârsta de 1 an . Odată ce sugarul se poate roti din poziție supină (de pe spate) pe burtă și de pe burtă pe spate, acestuia i se poate permite să doarmă în poziția de somn pe care și-o alege.

În 1994 în SUA se lansa campania Back to Sleep. După ani de zile în care mamelor li se recomandase să își pună bebelușii pe burtică în timpul somnului, se schimba macazul, recomandarea oficială (întărită ulterior de mai multe studii) fiind aceea de a plasa bebelușii pe spate, pe durata somnului. Măsura a avut ca efect înjumătățirea numărului de cazuri de SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), sindromul morții subite a sugarului, o tulburare rară care face ca bebelușii vulnerabli să moară în timpul somnului fără o cauză evidentă.

Din 1994 și până în prezent plasarea bebelușului pe spate pe durata somnului este recomandarea oficială a Academiei Americane de Pediatrie, reiterată și de alte organizații din domeniul medical.

Plasarea pe burtică a bebelușului în timpul somnului și mai ales plasarea lui nesupravegheată pe burtică în timpul somnului, e unul din factorii care se asociază cu un risc semnificativ crescut de SIDS și moarte prin asfixiere.

Bebelușii plasați pe burtică în timpul somnului au un risc de 1,7 până la 12,9 ori mai mare de SIDS, comparativ cu bebelușii care dorm pe spate.

 

De ce sunt bebelușii care dorm pe burtă mai predispuși SIDS?

Mecansimele care îi fac pe bebelușii ce dorm pe burtică să fie mai predispuși riscului de moarte subită în timpul somnului nu sunt elucidate pe deplin. Posibile explicații legate de somnul pe burtică: risc mai mare de obstrucție a căilor aeriene superioare, poziția pe burtică în timpul somnului interferează cu dispiarea căldurii ducând la un grad mai mare de supraîncălzire, niveluri mai scăzute de oxigen și bebeluși care reinspră aerul anterior expirat și mai bogat în dioxid de carbon, bebelușii plasați pe burtică în timpul somnului sunt de asemenea mai puțin reactivi la zgomote, se mișcă mai puțin și au perioade mai mari de somn adânc și manifestă scăderi bruște ale presiunii arteriale și ritmului cardiac.

Faptul că un bebeluș doarme mai profund atunci când este pe burtică pare o încântare pentru părintele obosit. În realitate, pentru bebeluș nu este un avantaj. Fiind mai puțin reactiv la zgomote, mișcându-se mai puțin, un bebeluș vulnerabil și predispus la SIDS nu s-ar mai trezi atât de ușor dintr-o stare de apnee dacă doarme pe burtică.

De asemenea, faptul că un bebeluș petrece mai mult timp în faza de somn adânc nu echivalează întotdeauna cu un avantaj. Bebelușii încep de regulă somnul într-o fază activă (spre deosebire de adult) ceea ce se pare că  pe lângă rolul de protecție împotriva SIDS are și un presupus rol în dezvoltarea neurologică a bebelușului.

 

Dormitul pe spate nu crește riscul de asfixiere și aspirație

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă poziționarea bebelușilor pe spate, pe durata somnului. Se consideră că această pozție NU crește riscul de aspirație și înec și este sigură și pentru copiii cu reflux. Mai jos, poziția AAP:

“Pentru a reduce riscul de SIDS, sugarii trebuie plasați pe durata somnului într-o poziție supină (total pe spate), pentru fiecare somn, de către fiecare îngriitor al copilului, până când copilul atinge vârsta de 1 an. Dormitul pe laterală nu este sigur și nu este recomandat.

  1. Poziția supină (pe spate – n.t.) nu crește riscul de asfixie și aspirație la sugari, nici chiar la cei cu reflux gastroesofagian, dearece sugarii au autonomie a căilor respiratorii și mecanisme care protejează împotriva aspirației. Recomandările AAP sunt în conjuncție cu cele ale Societăți Nord Americane de Gastroenterologie și Nutriție care spun că <<riscul SIDS depășește beneficiile pozției pe burtă sau laterale în cazul refluxului gastroesofagian, ca atare, în majoritatea sugarilor de la naștere și până la 12 luni, poziția supină (pe spate – n.t.) este recomandată pe durata somnului…Ca atare, poziția pe burtă e acceptabilă dacă sugarul se află sub observație și este treaz, în special în perioada postpandrială, însă poziția pe burtă în timpul somnului poate fi luată în considerare doar în cazul sugarilor cu anumite tulburări ale căilor respiratorii superioare la care riscul de moarte ca urmare a boli de reflux gastroesofagian depășește riscul de SIDS>>. Exemple de astfel de tulburări ale căilor respiratorii superioare sunt acelea în care mecanismele de protecție sunt afectate și includ copiii cu anomalii anatomice de tipul despicăturii de laringe de gradul 3 sau 4 și care nu au fost supuși operațiilor antireflux.   Nu există nicio dovadă care să sugereze că sugarii care primesc hrana prin sonde nazogastrice sau orogastrice au un risc crescut de aspirație dacă sunt puși în poziție supină (pe spate – n.t.). Ridicarea capului capului patului în care doarme copilul este ineficientă în reducerea  refluxului gastroesofagian și nu este recomandată. Mai mult, ridicarea capului patului copilului poate duce la alunecarea sugarului la baza patului, într-o poziție ce îi poate compromite respirația
  2. . Sugarii născuți prematur trebuie puși într-o poziție supină (pe spate – n.t.) cât mai repede posibil. Sugarii născuți prematur au un risc mai crescut de SIDS și asocierea dintre poziția pe burtă și SIDS laolaltă cu greutatea scăzută la naștere și prematuritatea este egală sau poate chiar mai puternică decât în cazul sugarilor născuți la termen. Opinia grupului de lucru e în conjuncție cu cea a Comitetului AAP pentru Făt și Nou Născut care spune că <<sugarii prematuri trebuie poziționați supin (pe spate – n.t.) pe durata somnului, la fel ca sugarii născuți la termen și părinții sugarilor prematuri trebuie consiliați în legătură cu importanța poziției supine (pe spate – n.t.) în prevenirea SIDS. Sugarii prematuri spitalizați trebuie ținuți predominant pe spate, cel puțin de la vârsta postmenstruală de 32 de săptămâni încolo, astfel încât să se obișnuiască cu poziția supină (pe spate – n.t.) pe durata somnului, dinainte de externare >>. Personalul secției de terapie intensivă neonatală trebuie să susțină principiile de somn sigur față de părinții sugarilor, din momentul internării pe secția de terapie intensivă.
  3. Așa cum se menționează în raportul clinic al AAP, îngriirea de tip piele-pe-piele este recomandată pentru toate mamele și pentru toți nou născuții, indiferent de modalitate de naștere sau de hrănire, imediat după naștere (de îndată ce mama este stabilă din punct de vedere medical, trează și capabilă să răspundă nou născutului) și să continue pentru cel puțin o oră. După, sau de fiecare dată când mama ce abia a născut doarme sau are alte nevoi, sugarii trebuie plasați în poziție supină (pe spate – n.t.) într-un bassinet. Nu există nicio dovadă care să indice că plasarea nou născuților pe o parte, în primele ore de la naștere, ar duce la eliminarea lichidului amniotic și ar descrește riscul de aspirație. Sugarii de pe secția de nou născuți și sugari care sunt în rooming in cu părinți lor trebuie plasați în poziție supină (pe spate – n.t.) de îndată ce sunt pregătiți să fie plasați în bassinet.
  4. Deși lipsesc date care să permită recomandări specifice legate de momentul până la care e sigur pentru sugari să doarmă în poziție supină sau pe o parte, studiile ce au analizat pozițiile supină și pe o parte ca factori de risc pentru SIDS includ copii cu vârsta de până la 1 an. Ca atare, cele mai bune dovezi științifice sugerează că sugarii ar trebui plasați în poziție supină (pe spate – n.t.) până la vârsta de 1 an. Odată ce sugarul se poate roti din poziție supină (de pe spate – n.t.) pe burtă și de pe burtă pe spate, acestuia i se poate permite să doarmă în poziția de somn pe care și-o alege. Deoarece rotirea pe o saltea moale este un factor de risc important pentru moartea neașteptată a sugarului după vârsta de 3 luni, părinții și îngrijitorii trebuie să continue să evite în mediul în care doarme sugarul saltelele, așternuturile moi.”

Referințe

  1. American Academy of Pediatrics, Task Force on Infant Sleep Position and Sudden Infant Death Syndrome. (2000). Changing concepts of sudden infant death syndrome: Implications for infant sleeping environment and sleep position. Pediatrics, 105(3), 650-656.
  2. American Academy of Pediatrics, Task Force on Sudden Infant Death Syndrome (2016). SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2016 Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment. Pediatrics
  3. Safe to Sleep. Research on Back Sleeping and SIDS, accesat 14.06.2017

Citiți și

Reguli de siguranță atunci când dormim în același pat cu bebelușul

Este înfășatul necesar? Care sunt riscurile în privnța somnului și alăptării?


Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!


Despre
Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Cursuri online pentru parinti si viitori parinti

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale utile. Îmi poți adresa întrebări direct din curs.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile.
 


Te-ai regăsit în povestea din articol? Ai o întrebare? Sau pur și simplu vrei să încurajezi o altă mamă? O poți face comentând la această postare. Intervenția ta este binevenită! Confidențialitatea ta va fi respectată!
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”