Articol scris de
Consultant în alăptare IBCLC, psiholog

Acest articol a fost revizuit in iunie 8th, 2020 la ora 10:27 am


Utilizarea solarului în timpul alăptării

Una din cele mai frecvente întrebări pe care o primesc cu recurență (atât pe timp de vară, cât și în timpul iernii) este cea legată de utlizarea solarului pentru bronzare și compatibilitatea acestei proceduri cosmetice.

Nu există la ora actuală nicio dovadă a vreunei afectări a laptelui matern și implicit a copilului, în urma utilizării solarului de către mama care alăptează sau vreo afectare de altă natură a alăptării. Ca atare, nu există nicio o contraindicație legată de alăptare și utilizarea solarului pentru bronzat. Singura precauție pe care o recomand în directă legătură cu alăptarea este evitarea arsurilor în zona sânilor . O altă informație, pe care însă nu am putut să o verific și să o confrunt cu alte referințe științifice este evitarea loțiunilor pe bază de caroten utilizate de regulă pe timpul bronzării la solar, pentru grăbirea și accentuarea procesului de bronzare. Aceasta este mai degrabă o precauție, fiind vorba de aplicare la nivelul pielii, absorbția sistemică transdermică este cel mai probabil mică, ceea ce înseamnă cel mai probabil cantități neglijabile și nesemnificative din punct de vedere clinic, în laptele matern. În privința suplimentelor alimentare ce conțin Beta-carote, e-lactancia consideră că aceastea prezintă un risc foarte scăzut pe perioada alăptării.

Pe de altă parte, deși nu este obiectul acestei postări, e bine ca înainte de a lua decizia de a utiliza solarul să țineți cont de controversele care planează asupra acestei proceduri cosmetice.  Potrivit Skin Cancer Foundation, persoanele care utlizează pentru prima oară în viață solarul pentru bronzat înaintea vârstei de 35 de ani,  își cresc riscul de melanom (o formă de cancer al pielii) cu 75%, numărul de cazuri de cancer de piele ca urmare a expunerii la radiații ultraviolete fiind mai mare decât numărul de cazuri de cancer pulmonar cauzate de fumat.

 

Pot utiliza autobronzant dacă alăptez?

Utilizarea cremelor autobronzante (de uz casnic sau profesional) pe timpul alăptării este cel mai probabil compatibilă cu alăptarea. În absența unor studii în acest sens, e-lactancia.org clasifică procedura în categoria de Risc scăzut. Ținând cont că vorbim de aplicarea pe piele a unei substanțe (în cazul de față dihidroxiacetona, o monozaharidă obținută de regulă din surse vegetale: sfeclă de zahăr / trestie de zahăr) cel mai probabil absorbția sistemică (cât ajunge în sângele mamei și apoi în laptele matern)  prin piele este scăzută și irelevantă pentru transferul în laptele matern.

În cazul utilizării autobronzantului este recomandată o atenție deosebită la aplicarea autobronzantului în regiunea sânilor. E de evitat ca bebelușul să intre în contact cu substanța, să o înghită, ca atare e de evitat aplicarea în zona areolei. Spăați zona după utilizarea autbornzantului, înainte de alăptare sau evitați aplcarea autobronzantului pe sâni.

Pe aceeași temă:

Is it safe to use a tanning bed?

Is it safe to ge a sun tan while I’m breastfeeding?

Actualizat astazi 06 Iunie 2019

Cursuri online pentru parinti si viitori parinti

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale utile. Îmi poți adresa întrebări direct din curs.

Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile.

Va recomand sa cititi si ...

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”