Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Aud de la multe mame că au alăptat sau că alăptează în mașină în timpul mersului. Văd în trafic mame ce țin bebelușii în brațe (fără ca aceștia să fie securizați în scoica specială) și nu doar pe bancheta din spate, ci și pe scaunul din dreapta față al mașinii, cel de lângă șofer! Copii care ar trebui să fie securizați în scaune speciale, stau nesecurizați pe bancheta din spate a mașinii, eventual se și ridică în picioare în timpul mersului. Incredibilul a fost atins când într-una din zile am văzut 2 copii (da, doi copii de vârstă mică), unul în brațele celuilalt stând pe scaunul din față dreapta al mașinii. Tatăl conducea aparent nederanjat. Soțul meu mi-a spus că într-una din zile a văzut un tată ce își parca mașina cu bebelușul în brațe…

Nu aș vrea ca mesajul meu să pară unul moralizator (greșeli facem cu toții, indiferent de cât de bine intenționați sau bine informați suntem), însă greșeli ca cele de mai sus pot să ne coste viața copiilor noștri.

De ce le facem? Pentru că avem impresia greșită că „nouă nu ni se poate întâmpla” „noi conducem prudent” „suntem cu mașina în oraș, nu se poate întâmpla nimic la viteză mică”. Ei bine, da se poate întâmpla și se întâmplă.

Viteza care ni se pare nouă „mică” e de fapt suficient de mare să transforme corpul unui bebeluș sau al unui copil într-un proiectil ce zboară prin parbriz sau lunetă, sau se zdrobește de scaune, sau de ceilalți ocupanți ai mașini. Plimbarea nevinovată cu bebelușul în brațe, parcând în același timp mașina poate duce la deschiderea airbag-ului în cazul unui impact accidental mai puternic (suficient de puternic încât să năucească un adult și devastator pentru un copil). Noi suntem prudenți la volan. Dar oare putem spune același lucru despre toți participanții la trafic?



Traumatismele ca urmare a accidentelor de mașină sunt principala cauză de mortalitate la copilul cu vârsta de până în 4 ani, conform statisticilor citate de Academia Americană de Pediatrie.

Vă invit să urmăriți filmulețele de mai jos, care ne arată ce se poate întâmpla dacă nu ne securizăm copiii corect în scaunele speciale pentru mașină.

Și vă las și mărturia prietenei mele, cadru medical ce lucrează de un an de zile pe o secție ATI.

„Eu am avut la spital caz de bebelus in bratele mamei, a murit cum a ajuns la spital. Traumatism cerebral sever. Nu s-a mai putut face nimic pentru copil. Tatal era la volan, mama cu copilul in brate pe bancheta din spate a masinii. Tatal conducea cu 70km/h
Alt caz, copil de 4 ani, pe bancheta din spate, singur, nu avea nici centuri. Deplasare in coloana cu maxim 40km/h. Franare brusca. Traumatism cranian sever. Copilul a murit la 12 h dupa ce a ajuns pe sectia de ATI.
Cel putin aceste 2 cauzi, eu personal am avut de a face cu ele.”

Personal ca părinte am făcut trei mari greșeli legate de siguranța în mașină, pe care le regret. La externarea din maternitate am fost nevoită să pun copilul în landou (cu centură pe mijloc) deoarece greutatea sa era mult prea mică (2500 de grame) comparativ cu dimensiunile scoicii auto în care stătea cu bărbia în piept și neputând să respire corect. Mi s-a mai întâmplat ca odată să merg până în centrul orașului pe jos, de acolo să mă recupereze soțul și neavând scoica de mașină la mine am ținut copilul în wrap, am stat pe bancheta din spate și centura mi-am fixat-o între wrap și corpul meu. Multe persoane consideră aceasta o poziție sigură însă rețineți că nimic nu protejează coloana copilului mai bine decât scaunul special, adaptat vârstei. Nu mai spun că la momentul respectiv am ales o stradă lăturalnică și am mers cu 20-30 de km la oră. Iar a treia greșeală pe care mi-o imput  e că s-a întâmplat, pe timp de iarnă, să fixez coplul în scaunul de mașină cu geaca pe el (o să vedeți în flmulețele de mai jos de ce poate fi o greșeală fatală).

Ce de făcut când mergem cu copiii în mașină?

    • Utilizați scaune speciale, adecvate vârstei, montate corect, respectând instrucțiunile producătorului.
    • În afara țării, autoritățile au început să promoveze utilizarea scaunelor în poziție rear facing (adică cu spatele la sensul de mers) până la vârste mai mari. Academia Americană de Pediatrie recomandă încă din 2011 ca,copiii să fie poziționați cu spatele la sensul de mers până până când aceștia cresc suficient de mari încât să depășească dimensiunile scaunului (asta poate însemna chiar și vârste mai mari ex 6 ani la scaunele care au funcția de rear facing prelungit).  Poziția rear facing este dovedită prin studii ca fiind mai sigură. Scaunul poziționat astfel, susține mai bine capul, gâtul, coloana vertebrală a copilului în caz de accident, deoarece distribuie mai bine forța coliziunii.
    • Faceți pauze cât mai dese pentru alăptat, schimbat, liniștit copilul, chiar dacă asta înseamnă prelugirea duratei călătoriei.
    • Oferiți copiilor mai mari, care încep să se plictisească în mașină și să protesteze la poziția în scaunul de mașină, activități care să le distragă atenția.
    • Îmbrăcați copilul în haine cât mai lejere înainte de a-l fixa în centurile scaunului de mașină. Dacă centurile sunt fixate peste o geacă groasă sau din material care alunecă, centurile vor aluneca la rândul lor de pe corpul copilului în caz de impact.
    • Sugestii pentru cadrele medicale și cei care organizează cursuri de puericultură: vorbiți-le părinților despre regulile de siguranță pe care trebuie să le respecte dacă pleacă cu bebe la drum, despre cum se montează corect bebelușul în scaunul de mașină. În SUA bebelușii prematuri, cu greutate mică sau având probleme medicale nu sunt externați din maternitate până nu trec testul scaunului de mașină.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

6 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ”La ce riscuri mortale ne supunem copiii atunci când nu utilizăm scaunul de mașină?” – Un reminder extrem de util. Citiți, luați aminte și uitați-vă la video-urile incluse în articol. Better safe than sorry. […]

Andreea
24 aprilie 2017 7:58 am

Multumesc

trackback
26 aprilie 2017 6:49 am

[…] Post: La ce riscuri mortale ne supunem copiii atunci când nu utilizăm scaunul de mașină? […]

Andreea
3 mai 2017 12:24 pm

Multumesc

Adriana
Adriana
17 august 2017 12:28 pm

Multumesc ca mi-ati deschis ochii si mintea!

Cursuri online “Școala de părințeală”