Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Angorjarea sânilor. Este normal să simțiți sânii mai grei, mai calzi, mai plini, mai puțin confortabili, mai mari în perioada de după naștere în care laptele crește în volum (perioada denumită popular venirea laptelui), de regulă între a 2 a și a 6 a zi de la naștere.

În mod normal, dacă bebelușul este pus la sân la cerere, la primele semnale de foame și are minim 8-12 mese eficiente la sân în 24 de ore, areola (porțiunea maronie de la nivelul sânului) rămâne moale și elastică, fluxul de lapte este normal, atașarea la sân nu e afectată. iar senzația de disconfort dispare de regulă în 24 – 48 de ore.

În cazul în care bebelușul nu suge eficient sau la cerere, nu are parte de minim 8- 12 alăptări pe zi, sunteți despărțită de bebeluș și nu extrageți laptele, ați primit cantități mari de fluide IV în timpul nașterii, simptomele angorjării se pot accentua.

În acest caz sânul se poate întări nefiresc de mult, pielea se întinde și poate apărea lucioasă, mama resimte disconfort accentuat ce se poate extinde și înspre axilă (zona de la sub braț). Areola se poate întări (asemeni vârfului nasului, frunții sau bărbiei), sfârcul se poate aplatiza ceea ce face atașarea bebelușului la sân, mai dificilă sau chiar imposibilă. Poate apărea și o creștere a temperaturii corporale (sub 38 de grade C). Simptomele accentuate de angorjare sunt de regulă un semn că alăptarea nu decurge așa cum ar trebui. Angorjarea patologică este în acest caz generată de o combinație între staza laptelui (laptele nu iese din sâni), inflamație și edem (retenție locală de apă).
Senzația de disconfort va dispărea după 24-48 de ore dacă angorjarea este tratată corect, simptomele pot persista și până la 10 zile dacă angorjarea nu e tratată corect. Angorjarea abordată incorect poate evolua înspre o afectare mai serioasă a sânului (ex: ducte blocate, mastită) și poate de asemenea duce la scăderea producției de lapte.

Cum prevenim și minimalizăm simptomele angorjării sânilor?

Regula de bază de care trebuie să țineți cont – Hrăniți bebelușul la scurt timp după naștere, cât mai frecvent.

 Pe perioada internării în maternitate țineți-l pe bebe în același salon cu dumneavoastră, evitând despărțirile inutile (inclusiv pe timp de noapte)

Alăptați cât mai devreme posibil după naștere și continuați să alăptați frecvent (de minim 8 -12 ori pe zi în 24 de ore). Nu săriți peste mesele de noapte!

Puneți copilul la sân la cerere, la primele semnale pe care le oferă, asigurați-vă că atașarea este corectă. Dacă nou născutul este prea somnoros, icteric și doarme mai mult de 2-3 ore pe timp de zi și mai mult de 4 ore pe timp de noapte, poate fi indicat să îl treziți  la aceste intervale de timp pentru a-l alăpta.



Nu limitați timpul petrecut de bebe la sân. Nu vă uitați la ceas, ci la bebeluș. Lăsați-l să „termine” un sân înainte să îl mutați la celălalt sân. Dacă bebelușul adoarme prematur la sân, la scurt timp de la începutul mesei și nu simțiți că vă detensionează sânul, puteți face o compresie ușoară pe sân pentru a reporni curgerea laptelui. Schimbați sânii doar când bebelușul dă drumul la sân, adoarme sau încetează să sugă cu înghițituri chiar și în urma compresiilor pe care le faceți pe sân.

Dacă sunteți despărțită de bebeluș sau acesta nu suge eficient / nu se atașează la sân, este indicat să extrageți (mulgeți) laptele – manual sau cu o pompă de sân, din maxim 3 în 3 ore pe timp de zi și de noapte. În acest fel vă mențineți producția de lapte, preveniți angorjarea, iar laptele extras poate fi oferit bebelușului.

Cum tratăm angorjarea sânilor?

Înainte de alăptare

Masaj blând al sânilor dinspre cutia toracică spre sfârc. Unele mame resimt îmbunătățiri dacă fac acest masaj , în sens invers, înspre axilă.

Aplicarea de căldură umedă timp de câteva minute înainte de alăptare poate ajuta la curgerea mai ușoară a laptelui (stimulând reflexul de ejecție a laptelui). În caz de angorjare, evitați aplicarea prelungită de căldură deoarece vă poate accentua inflamația de la nivelul sânilor. Puteți înmuia sânii într-un vas cu apă caldă, timp de 3-5 minute, puteți face un duș cald peste spate (evitând stimularea directă a sânilor).

Unele mame au obținut rezultate bune prin înmuierea timp de 5-10 minute în apă în care s-au dizolvat 30 – 60 de grame de săruri Epsom (sulfat de magneziu MgSO4) într-un litru de apă. Procedura se efectuează de 3 ori pe zi,  timp de 3 zile, sânul se clătește după. (Tehnică recomandată de dr Jack Newman).

Aplicarea de comprese reci, timp de 20 de minute înainte de supturile bebelușului poate fi o strategie eficientă pentru unele mame atunci când ne referim la angorjare, deoarece temperatura scăzută va ajuta la reducerea edemului și a inflamației, producând totodată o vasodilatare în profunzime (după 20 de minute de la aplicarea compreselor reci fenomenul inițial de vasoconstricție este urmat de unul de vasodilatare).

În timpul alăptării

Compresii ușoare și masaj blând pe sân

Între alăptări

Dacă sânul este în continuare tensionat după alăptare, puteți mulge sânul cât să detensionați ușor. Puteți mulge manual sau cu o pompă de sân. Dacă utilizați pompa electrică, folosiți cea mai joasă sucțiune cu care puteți extrage lapte și mulgeți nu mai mult de 10 minute (sânul angorjat este mai ușor de lezat). Dacă folosiți o pompă asigurați-vă că dimensiunea cupei vă este potrivită și că nu folosiți o sucțiune prea mare, deoarece acest lucru poate înrăutăți edemul. Atunci când exprimați lapte cât să vă simțiți confortabil, NU veți înrăutăți angorjarea (contrar miturilor care circulă pe această temă). Din contră, preveniți consecințe mai serioase ale stazei laptelui (canale înfundate, mastită) și vă protejați producția de lapte.

Aplicați comprese reci între supturi (pernițe cu gel, o pungă de legume congelate, etc.). Compresele reci se aplică peste un strat de material, evitând zona sfârcului. Se aplică timp de 20 de minute, apoi se scot și se face pauză timp de alte 20 de minute, repetați procedura până când se reduce disconfortul.

O altă strategie este să aplicați foi de varză (răcite sau la temperatura camerei), spălate în prealabil și cu nervurile zdrobite. Aplicați-le pe sân, evitând zona sfârcului. Lăsați-le pe sân timp de 20 de minute, de 3 ori pe zi sau până când se ofilesc. Opriți utilizarea lor după ce angorjarea dispare. Deși unele studii nu au arătat diferențe semnificative între utilizarea foilor de varză și placebo, foile de varză sunt recunoscute drept un eficient antiinflamator natural. Aplicarea prelungită pe sân a foilor de varză, după ce simptomele de angorjare dispar, poate duce la unele mame la o scădere a producției de lapte.

Utilizați sutiene și haine comode, evitați-le pe cele care vă strâng, sutienele mici, de dinainte de naștere

Discutați cu medicul ginecolog despre posibilitatea de a utiliza medicamente împotriva durerii și a inflamației. Ibuprofenul și paracetamolul simplu sunt considerate compatibile cu alăptarea de către Academia Americană de Pediatrie.

Ce de făcut dacă bebe nu se poate atașa la sân din cauza angorjării?

Dacă areola este prea tare și bebelușul are dificultăți în a se atașa la sân, stând întinsă pe spate aplicați cu vârful degetelor presiune inversă la nivelul areolei, menținând presiunea timp de 1-3 minute, timp în care areola se înmoaie (detensionează). Sau mulgeți manual sau cu pompa timp de câteva minute, pe cea mai joasă sucțiune (dacă folosiți pompă electrică) înainte de a-l atașa pe bebeluș la sân.

Aplicasrea de presiune inversă pentru detensionarea areolei

 

 Contactați medicul ginecolog și consultantul în alăptare dacă

În video-ul de mai jos puteți urmări o tehnică utilă în caz de angorjare, de masaj a sânului și exprimare a laptelui

Alte articole despre angorjare:

Protocolul Academy of Breastfeeding Medicine

La Leche League

Kellymom

Despre angorjare în general și în particular despre angorjarea zonei axilare

Strategii de a face laptele să curgă, în cazul angorjării

Angorjare – dr Jack Newman

 

Foto: Raphael Goetter, Flickr

Foto 2 – Jean Cotterman


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”