Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Alina A. are o poveste minunată despre naștere și alăptare. A născut vaginal după o primă cezariană și a avut parte de provocări legate de alăptarea ambilor copii. Deși primul bebeluș nu a fost niciodată alăptat exclusiv (în ciuda eforturilor consistente ale mamei), Alina a continuat alăptarea și pe timp de sarcină și apoi, dupa naștere, în tandem cu cel de al doilea bebeluș. Din cauza unei insuficiențe de țesut glandular, Alina a reușit să alăpteze exclusiv abia după aproximativ trei luni de zile de la nașterea celui de al doilea copil. 

Alăptarea cu primul bebe a fost foarte anevoioasă, am întâmpinat multe probleme: un start dificil cu completare în maternitate, icter prelungit cu bebe somnoros 8 săptămâni, frenuri restrictive nediagnosticate pana la 13 luni, greva suptului până la 6 luni, completare cu biberon și apoi cu sns (suplimentare la sân). Primul bebe nu a fost niciodată alăptat exclusiv, pur și simplu nu ieșea, ceva nu se lega, oricâtă stimulare exista de la bebe și de la pompa și de la zecile de stimulente naturale sau nu. Încă de atunci am bănuit o insuficienta de țesut/glanda mamară. Deși sânii meu nu au aspect tubular, aveam multe simptome și mai aveam o ecografie în care se specifica ca țesutul este predominant adipos. Pe scurt, pt cine nu cunoaște, înseamnă că sânii mei nu au multe „fabrici de lapte”.



In ciuda piedicilor, bb1 a supt și încă suge (2a9l), a supt și în sarcina, suge și în tandem cu bb2.

Bb2 a venit pe lume 100% natural (față de primul prin cezariana), a avut parte de ora magica, mult skin to skin, nu am fost deloc despărțiți, deci teoretic un start excelent pt alaptare. Nici o clipa nu m-am gândit ca ‘nu o sa am lapte’ nici de data asta. Primul hint a fost ca a scăzut foarte mult în spital, deși am fost nedespărțiți și a supt constant. Născut cu 3970, scăzut în 48h la 3550. O pierdere de 440 grame, 12%.
După 48h eram acasă și ne-a văzut o consultanta. Nu are frenuri restrictive. Phew. Atașare bună. Phew. Suge, inghite, totul bine.
Trec zilele. Și observ al doilea hint. Nu face scaun zilnic, ceea ce nu e ok la un bebe de sub 3 săptămâni, adică indica transfer insuficient de lapte. Și atunci când face, face mereu verde.
In timpul asta sugeau ambii copii la sân, deci stimulare mare, luam schinduf, beam ceai.
Având în vedere prima experienta și hinturile , am început sa îl cântăresc. Lua, dar într-un ritm lent. La 3 săptămâni încă nu recuperase cele 440 g pierdute în maternitate. Am vorbit cu doua consultante, ne-au văzut, aveau păreri diferite. Am ales sa încep suplimentare prin sns. Puțin. Cate 30ml de vreo 3 ori pe zi. A început sa facă scaun zilnic.
Am plâns, și ce am mai plâns. Ca iară ajung la sns, ca iară ma chinui, ca nu pot alapta exclusiv, etc. Cu greu, m-am resemnat. Am acceptat ca asta e, vom merge asa mai departe, e ok și asa, uite și primul a fost cu supliment și încă suge.
Între timp am fost și la o ședință de terapie Cst cu bebe și discutând pe grupuri aflu de o planta indicata în insuficienta de țesut mamar. Deși eram singura care bănuia acest lucru. Dau comanda în SUA, ca nu se găsește în tara și aștept sa vina.
Între timp bebe creste, creste și suplimentarea, încerc sa nu fie mult, sa nu afectez totuși lactatia, ii ofer 60ml de 2-3 ori pe zi , în funcție de comportamentul lui bebe la sân și greutatea pe care o ia.

Încep sa iau planta respectiva. Cam după o luna observ schimbări. Sânii sunt vizibili mai mari (au crescut cu doua numere, eu neavând schimbări la nivel de sân nici în sarcina, nici la naștere). Sânii sunt mai fibrosi la palpare, înainte se simțea puțin țesut și multa grăsime. Sunt mai grei, o senzație de mai plin.
La bebe observ ca înghite mai mult și noutate… Prinde mai multe valuri, chiar și 3 valuri de lapte în timpul somnului. Alt aspect, începe sa lase din completare, adică nu termina, semn ca e satul. Cam într-o luna am scos 2 completări și am rămas cu una, seara de 60ml. Lua foarte bine în greutate, gen 1 kg pe luna.
Sânii se simțeau f diferit decât am simțit vreodată, de ex dacă nu sugea 2h ii simțeam plini de lapte, fără sa fie angorjati, era pur și simplu un Feeling diferit.
In timp a început sa refuze cu totul sns. O perioada am dat cu lingurița vreo 40ml din cei 60. Pe care în ultimul timp ii mulgeam în timpul zilei, pt ca alt aspect pozitiv e ca bb nu mai suge din ora în ora ca înainte, ci la 2-3-4 ore.
Și apoi gata, nu am mai dat deloc, cat înseamnă 40ml pe zi? Nimic în comparație cu cat suge el probabil.
Acum are 5 luni și e alaptat exclusiv. Nici nu visam ca o sa ajung în sfârșit sa alaptez firesc, natural. Fără teama. Fără copil care plânge la sân, care ma împinge. Căruia ii dau sa suga din ambii sâni de 10 ori la rand, schimband sânii și cu toate astea sa nu curgă decât un val de lapte.

Deci, se poate.
Important e sa va ascultați instinctul. Uneori e vorba doar de o atașare defectuoasa, sau un start dificil. Alteori, în spate se ascund probleme reale , frenuri, țesut insuficient, probleme cu tiroida, hormonii etc. Din experienta mea, voi ca mame (informate corect) simțiți și știți cel mai bine dacă merge sau nu bine, dacă e sau nu vreo problema. Ascultati-va instinctul și apoi cereți ajutorul.

Foto: Valentina Yachichurova, Flickr


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

9 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oana Andreea Simion
Oana Andreea Simion
4 ianuarie 2017 1:43 pm

Buna ziua, as dori sa-mi spuneti ce planta ati folosit pentru a ajunge la alaptarea exclusiva. Citind povestea dumneavoastra simt ca ma regasesc in ea, desi sunt la primul copil (bebe 7 luni), insa si noi am intampinat multe probleme, am incercat toate variantele pentru stimularea lactatiei (sns, ceaiuri, bebe ca mai des la san), insa fara rezultatele mult sperate, motiv pentru care e alaptat mixt si tare mi-as dori sa alaptez exclusiv!
In asteptarea unui raspuns!
Va multumesc!

Bianca
Bianca
4 ianuarie 2017 2:59 pm

Buna ziua, si eu ma regasesc in randurile scrise mai sus si as avea rugamintea de a ne da mai multe informatii referitor la planta comandata.Schinduf ul cum l-ati consumat si in ce forma? Eu am cumparat pulbere….dupa 2 zile am interupt pt ca bebe tragea capul si mai mult de la san si m-am gandit ca poate e de la el.multumesc mult.zi frumoasa sa aveti.

Spataru Cristina
Spataru Cristina
9 ianuarie 2017 8:52 pm

Buna ziua! Bebe alaptat din maternitate, pus foarte des la san, pastile si ceauri de stimulare fara efect. Bebe acum are 7 luni in primele 4 luni exclusiv alaptat dupa in urma unor controale la pediatru, bebe nu lua in greutate cum trebuie ba chiar scadea, concluzie ca in prezent alaptez si II dau si lapte praf, fara ceauri de stimulare nu as mai avea nici macar de 4 ori in 24 ore. Din de am citit asa sunt si eu si mi-as dori sa stiu ce plata ai folosit sa incerc si eu. Multumesc mult.

Oana Andreea Simion
Oana Andreea Simion
13 ianuarie 2017 8:54 am

Buna ziua, doamna Andreea OLA
Revin pentru a va intreba daca e posibil sa primim un raspuns referitor la planta pe care mamica a administrato si a avut rezultatele dorite? Verific zilnic mail-ul si blog-ul dumneavoastra in speranta de a primi un raspuns!
Va multumesc !

Anca L
Anca L
8 februarie 2017 7:05 am

Buna ziua, Si eu ma regasesc in aceasi situatie. Bebe are 4 luni jumatate si este hranit mixt(lapte ptaf si san). Am incercat toate variantele:bebe pus mai des la san, muls dupa ce bebe e pus la san, pastile si ceaiuri de lactatie dar bebe nu se satura doar cu laptele meu si plange.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu planta folosita.Imi doresc foarte mult sa alaptez exclusiv. Va multumesc.

Adela
Adela
3 iulie 2017 9:55 pm
Reply to  Anca L

Buna ziua,

Este vorba de planta Goat’s Rue banuiesc

Loredana
Loredana
13 iulie 2017 8:19 am
Reply to  Adela

Buna. Si eu am luat Ruta Caprei si acum alaptez exclusiv, merita sa incercati, il gasiti pe Amazon. Spor la alaptat.

Lil
Lil
12 octombrie 2023 8:13 am

Și despre ce plantă este vorba?

Cursuri online “Școala de părințeală”