Bună ziua. Laptele meu ținut o zi la frigider are gust de săpun ( grăsime oxidată). A fost recoltat și păstrat conform recomandărilor. Pompa si recipientul de colectare au fost sterilizate la microunde în recipient special. Îl mai pot da copilului in condițiile astea? Mulțumesc!

Întrebarea de mai sus este primită de la o mămică. Este o situație relativ comună, cu care se confruntă multe mame care hrănesc copiii cu lapte matern pompat. Mai jos, răspunsul meu:

În condițiile în care laptele a fost colectat si stocat corespunzător, ceea ce descrieți  pare să fie rezultatul firesc al activității unei componente a laptelui matern, o enzimă numită lipaza. Enzima lipază este o componentă a laptelui matern ce descompune grăsimile din acesta, făcându-le astfel mai ușor disponibile pentru bebeluș. Unele mame produc lapte cu un nivel mai ridicat de lipază (ceea ce nu este anormal, așa cum am menționat mai devreme lipaza e o componentă a laptelui matern ce are câteva roluri importante, printre altele ajută bebelușul să digere mai ușor grăsimile și ucide anumite microorganisme protozoare ). Refrigerarea poate afecta activitatea unor componente din laptele matern, însă nu e și cazul enzimei lipaze. Practic, ea continuă să descompună grăsimile din laptele matern, pe perioada stocării, proces ce generează acest miros / gust de săpun (care se va resimți în funcție de nivelurile de lipază, mai devreme sau mai târziu). Ținând cont că laptele a fost colectat respectând regulile de igienă și de stocare, el este sigur pentru bebeluș, nu este nicio problemă cu acesta, procesul de descompunere a grăsimilor este unul normal, la fel ca prezența enzimei lipază. Mulți sugari acceptă laptele ca atare, în ciuda gustului / mirosului pe care îl percepe mama, dar care nu e problematic pentru copil.

În cazurile în care mama se pompează exclusiv (hrănește numai cu lapte muls), iar sugarul este unul din acei puțini copii care reacționează la mirosul / gustul rezultat în urma a ceea ce am descris mai sus, respingând laptele oferit, in extremis se poate recurge la încălzirea (opărirea) laptelui până aproape de punctul de fierbere (laptele va face bule pe marginea vasului, dar NU dă în clocot)  imediat după mulgere, înainte de refrigerare, congelare. Sunt recomandate următoarele metode: fie încălziți laptele la o temperatură de aproximativ 82 de grade C (vă puteți ajuta de un încălzitor de biberoane) și răciți imediat (într-un recipient cu gheață), fie încălziți laptele la aproximativ 62 de grade C timp de un minut sau aproximativ 72 de grade timp de 15 secunde. Temperatura înaltă astfel generată va dezactiva enzima lipază.

Fierberea de rutină a laptelui matern sau încălzirea lui la temperaturi înalte (exceptând situațiile în care se impune pasteurizarea) nu este necesară și nici indicată, deoarece poate distruge componente cu rol imunitar din laptele matern, factori ce asigură protecția bebelușului. Așa cum am menționat mai sus, aceasta e o soluție recomandată în cazuri particulare !

 În unele situații laptele matern poate avea miros / gust rânced, iar acest aspect nu se datorează lipazei în exces. În condițiile în care a fost colectat și stocat în condiții corespunzătoare de igienă, o posibilă explicație ar fi legată de procesul de oxidare chimică. Încălzirea la temperaturi mari a laptelui proaspăt muls, ar duce în această situație la accentuarea mirosului / gustului de rânced. Dacă vă aflați într-o situație de acest gen, iar bebelusul respinge laptele, o puteți preveni prin evitarea consumului de apă de la robinet și prin evitarea folosirii apei de la robinet la spălarea recipientelor de stocare a laptelui și a pompei de sân. Explicația ar fi că ionii liberi de fier și cupru din aceasta pot accelera procesul de oxidare chimică. Totodată, deși nu există un consens științific, unele mame au resimțit îmbunătățiri și prin modificarea dietei proprii, mai precis prin evitarea suplimentelor nutritive pe bază de pește și pe bază de semințe de in, evitarea consumului de anșoa și suplimentarea dietei cu  vitamina E și betacaroten.

În concluzie, încercați să oferi laptele așa cum este, cel mai probabil bebe (ca mulți alți bebeluși aflați în aceeași situație) îl va accepta. Laptele matern stricat are un miros și gust distinct, de acru, similar gustului / mirosului de lapte de vacă stricat.

Referințe:

Lawrence R, Lawrence R. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 6th ed. Philadelphia, Pennsylvania: Mosby, 2005: 156-158, 203-205, 771, 78

Mohrbacher, N., When Stored Milk Smells Rancid or Soapy, accesat 20.11.2016

Wambach, K, Riordan, J., Breastfeeding and Human Lactation, Bartlett & Jones, 2016,p. 153

O postare despre modalități practice de a încălzi laptele pentru a inactiva lipaza aici 

 Foto: arhiva personală

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Daca ti-a placut acest articol apasa Like paginii Inbratelamami. In cazul in care doresti o consultatie in alaptare foloseste pagina de contact sau alatura-te comunitatii din grupul de sprijin In brate la mami - sprijin in alaptare


Implica-te in discutie, lasa un comentariu

Ai gasit util articolul ? Lasa un comentariu

avatar
wpDiscuz