Articol scris de
Consultant în alăptare IBCLC, psiholog

Acest articol a fost revizuit in iunie 8th, 2020 la ora 10:25 am


Conform donor.ro, la centrele de transfuzii din România nu sunt acceptate la donarea de sânge mamele care născut și alăptează un copil, dacă se află în primele 18 luni de la naștere.

Conform informațiilor de pe site-ul Centrului de Transfuzii Sangvine București, alăptarea reprezintă un criteriu de excludere de la donarea de sânge.

De aceste criterii depinde practic accesul mamelor din România la donarea de sânge.

Pe de altă parte, “conform Crucii Roșii din SUA mamele care alăptează pot dona sânge dacă doresc, dar organizația sugerează să se atepte cel puțin 6 săptămâni de la o naștere fără complicații, la termen sau după nașterea prin intervenție cezariană. Daca mama a avut nevoie de transfuzie de sange pe parcursul nasterii se recomanda sa se astepte 12 luni pana la donarea de sange” (Wambach. 2015)

Conform La Leche League, “dacă mama care alăptează donează sânge, ea trebuie să mănânce foarte bine, să se hidrateze constant și să evite să ridice bebelușul sau obiecte grele cu mâna din care s-a recoltat sânge.” (La Leche League International, 2009)

Dr Jack Newman susține că alăptarea nu ar trebui să fie un impediment pentru donarea de sânge, atâta timp cât mama nu este anemică. “Orice mamă care alăptează și este altfel eligibilă pentru donarea de sânge, poate dona atâta timp cât nu este anemică. “(La Leche League International, 2000)

Referințe

  1. Wambach, K., Rirodan,. J. , Breastfeeding and Human Lactation, Fifth Edition, Jones & Bartlett Learning, 2015
  2. La Leche League International, Can a Lactating Womand Donate Blood?, 2009

Cursuri online pentru parinti si viitori parinti

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale utile. Îmi poți adresa întrebări direct din curs.

Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile.

Va recomand sa cititi si ...

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andronachi Bușra
Andronachi Bușra
12 iunie 2020 8:24 pm

În cât timp pot sa donez sânge dupa naștere?

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”