Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


 

Imediat ce îl pun pe bebe jos, se trezește și începe să plângă. Vrea să adoarmă numai în brațe. Ce mă fac?

Este una din întrebările pe care o aud frecvent în grupurile de mămici. Și posibil una din „prietenele” mitului s-a învățat în brațe…

Mai jos, încerc să ofer câteva sfaturi legate de acest comportament firesc al bebelușilor. Mă refer în acest context la bebelușul sănătos, fără probleme de sănătate, care transferă lapte în mod adecvat și implicit are și un câștig ponderal adecvat (situația în care bebelușul alăptat adoarme prematur la sân fără să transfere suficient lapte, are icter, nu ia bine în greutate, are reflux sau gaze ce îl împiedică să adoarmă, diada mamă – nou născut au factori de risc pentru probleme în alăptare, ar trebui explorate împreună cu o persoană specializată în probleme de alăptare).



Așadar, ce ne facem cu situația în care bebe a supt din sân, adoarme liniștit în brațele mamei, iar în momentul în care e pus jos se trezește imediat chiar dacă aparent s-a săturat?

O primă idee ar fi să îl punem pe bebe la sân din nou. Comportamentul de supt al bebelușilor este variabil, nu există un pattern predictibil sau o rutină după care să ne ghidăm în alăptare nici măcar la vârste mai mari. Poate la masa anterioară bebe s-a mulțumit cu un singur sân, de data aceasta dorește să mai sugă sau să sugă și din al doilea. E întotdeauna o idee bună să ne asigurăm că bebe este sătul și a transferat lapte eficient. Punându-l pe bebe la sân observăm de fapt ce își dorește bebe. Mai dorește să mănânce sau pur și simplu dorește să sugă non-nutritiv?

Bebelușii au nevoie și de supt non-nutritiv. Suptul non-nutritiv este un mecanism de auto-reglare a stării bebelușului. Este un mecanism de auto-liniștire, acel self -soothing atât de prost înțeles și manipulat de diverși promotori ai trainingurilor de somn. La vârste mici, copilul își poate regla starea (auto-liniștire) însă prin intermediul unor mecanisme care fac indispensabilă menținerea legăturii mamă-copil. Suptul non-nutritiv este un astfel de mecanism și are niște funcții foarte interesante: crește peristaltismul la nivelul tractului gastro intestinal, facilitând digestia, ajută copilul să reintre într-o stare de calm, reduce riscul sindromului morții subite. Așadar, nu vă temeți să vă lăsați copilul să adoarmă la sân. Nu îi creați proaste obiceiuri, ci facilitați expresia firească a unor mecanisme de reglare esențiale pentru bebeluș.

OK, Am înțeles, nu trebuie să mă tem că mă folosește ca pe o suzetă, dar aș vrea totuși să mă duc și la toaletă, sau să fac și altceva prin casă

E important ca părinții să înțeleagă diferențele dintre somnul bebelușilor și somnul adulților. Cercetările efectuate asupra somnului adulților și copiilor deopotrivă au arătat existența a două stări de somn, ce alternează pe parcursul unei nopți – somnul activ (REM – Rapid Eye Movement Sleep – somnul cu vise) și somn non-REM (care cuprinde stadiile de somn profund).

Atunci când adormim, ca adulți intrăm direct în faza de somn non-REM, căruia îi urmează somnul activ (REM).

Spre deosebire de noi, până la vârsta de aproximativ 12-16 săptămâni, nou născuții își încep somnul în faza de somn activ (REM), intrând abia după 20-30 de minute de la adormire, în faza de somn profund. Uitați-vă la bebe când doarme, de cele mai multe ori, în primele 15 -30 de minute de la adormire pleoapele lui bebe se mișcă, chiar dacă doarme, bebe tresare, respirația este neregulată. Este faza în care bebe se poate trezi cel mai ușor. De aceea un bebeluș ce adoarme în brațele mamei, la sân și este pus imediat jos, se va trezi foarte ușor. Așadar, vreți ca bebe să nu se mai trezească atunci când îl luați de la sân? Așteptați măcar 20-30 de minute de la adormire până când bebe intră într-o fază de somn profund. Dacă a adormit cu sânul în gură, detașați-l pe bebe de la sân punând degetul mic în colțul gurii și întrerupând astfel sucțiunea pe care bebe o generează.

Pe de altă parte. ca părinte aș vrea să știu mai mult. Așa că vă spun și vouă – nu e întâmplător că bebelușii își încep somnul cu o fază REM, de somn activ, spre deosebire de adulți. În timpul somnului REM fluxul sangvin la nivelul creierului este mai mare, contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea creierului  (iar primii ani de viață sunt martorii unei dezvoltări fără precedent a creierului și legăturilor neuronale). Totodată, abilitatea de a se trezi ușor este importantă pentru nou născuți, fiind un mecanism de protecție împotriva sindromului morții subite și totodată un mecanism de homeostazie (bebelușul putând semnaliza astfel neîmplinirea unor nevoi). Așa-i că trezirile frecvente ale lui bebe capătă acum sens?

Vreți o soluție și mai bună pentru ca bebe să nu se trezească imediat după ce termină masa, o soluție care să vă permită și vouă să vă mișcați? Purtați-l pe bebe și alăptați-l într-un sistem de purtare ergonomic.
Somnul unui bebeluș în kangaroo care, atunci când este ținut în brațe, în contact piele pe piele, nu se compară cu somnul pe care bebe îl doarme departe de căldura umană (incubator, pătuț, masă radiantă, înfășat), caracteristicile somnului din brațele mamei sau ale tatălui neputând fi replicate în niciun alt context. Studiile au arătat că pe lângă multiplele beneficii pe care contactul piele pe piele le are asupra mamei și bebelușului, apropierea fizică dintre cei doi contribuie la dezvoltarea unor patternuri mai mature de somn, cu treziri mai puțin frecvente. Aceste efecte s-au observat și pe termen lung, copiii ce au beneficiat de contact matern constant dovedind un somn mai bun, chiar și la vârste mai mari. Apropierea fizică și emoțională facilitează somnul bebelușului, iar natura a gândit alăptarea inclusiv ca pe un mecanism de liniștire și adormire a bebelușilor
 

photo credit: bond via photopin (license)


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Smaranda
Smaranda
9 noiembrie 2015 10:36 am

Buna ziua!
Ce sistem de purtare ar permite alaptatul?

Andreea
Andreea
10 noiembrie 2015 2:53 pm

Ceva soluții și pt un copil de 1 an și 6 luni și mai bine de 11 kg? Noaptea se trezește din ora în ora sau chiar mai des și de multe ori nu adoarme sugând ci vrea plimbata prin casă. Doarme în pat cu noi, ziua nu doarme mai mult de 2 ore… De obicei abia așteptăm ziua 🙂

Cursuri online “Școala de părințeală”