Norvegia, Finlanda, Islanda, Danemarca și Suedia sunt cele mai bune țări pentru a deveni mamă, conform unui raport al organizației internaționale Salvați Copiii. La polul pus se află Somalia, Republica Democrată Congo, Republica Centrafricană, Mali și Niger.

Raportul Mother’s Index 2015 a analizat 179 de țări din perspectiva a cinci indicatori: sănătate maternă (riscul mamei de a muri la naștere sau ca urmare a unei cauze corelate cu sarcina), bunăstarea copiilor (măsurată sub forma ratei mortalității în rândul copiilor sub 5 ani), statusul educațional (măsurat sub forma numărului de ani de educație formală), statusul economic (măsurat prin intermediului produsului național brut per capita) și statusul politic (implicarea femeilor în guvernarea țării).
România se află pe locul 66 în lume, după Turcia și imediat înaintea Trinidad Tobago. În acest clasament România e devansată de țări precum: Cuba, Costa Rica, Libia, Barbados, Mexic, Bosnia și Herțegovina, Tunisia, Ecuador dar și de vecinii Ungaria (locul 51) și Bulgaria (care ocupă locul 44).
Conform raportului, în România, 1 femeie din 2100 riscă să moară la naștere în timp ce 12 copii din 1000 nu își serbează a cincea aniversare.
Dacă vă gândeați că nașterea în SUA e mai sigură, v-ați înșelat – riscul unei femei din SUA de moarte maternă este mai mare decât în România, de 1 din 1800, cel mai mare din lotul țărilor dezvoltate și îngrijorător dacă e să ne gândim la faptul că SUA rămân una din cele mai puternice economii ale lumii. Practic o femeie din SUA are un risc de 10 ori mai mare de moarte maternă comparativ cu o femeie din Polonia , în timp ce un copil din SUA are același risc de a muri înainte de vârsta de 5 ani, ca un copil din Serbia, n contextul în care produsul național brut per capita este mult mai mare în SUA comparativ cu Serbia sau Polonia.
Alăptarea are un rol esențial în prevenirea mortalității infantile. Conform unui raport al IBFAN, “în condiții de trai nesigure, copiii nealăptați au un risc de 15 ori mai mare de a muri de pneumonie și un risc de 11 ori mai mare de a muri ca urmare a bolii diareice, 11,6 % din decesele la copiii sub 5 ani ar putea fi prevenite prin alăptare. Un copil moare la fiecare 40 de secunde din cauză că nu este alăptat.”

Sursa:

State of the World Mothers – The Urban Disadvantage
EU Policy coherence – Why it matters

photo credit: Happy women’s day via photopin (license)
Foto meme https://www.flickr.com/photos/41463627@N05/5987537049

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 14 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”