Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Norvegia, Finlanda, Islanda, Danemarca și Suedia sunt cele mai bune țări pentru a deveni mamă, conform unui raport al organizației internaționale Salvați Copiii. La polul pus se află Somalia, Republica Democrată Congo, Republica Centrafricană, Mali și Niger.

Raportul Mother’s Index 2015 a analizat 179 de țări din perspectiva a cinci indicatori: sănătate maternă (riscul mamei de a muri la naștere sau ca urmare a unei cauze corelate cu sarcina), bunăstarea copiilor (măsurată sub forma ratei mortalității în rândul copiilor sub 5 ani), statusul educațional (măsurat sub forma numărului de ani de educație formală), statusul economic (măsurat prin intermediului produsului național brut per capita) și statusul politic (implicarea femeilor în guvernarea țării).
România se află pe locul 66 în lume, după Turcia și imediat înaintea Trinidad Tobago. În acest clasament România e devansată de țări precum: Cuba, Costa Rica, Libia, Barbados, Mexic, Bosnia și Herțegovina, Tunisia, Ecuador dar și de vecinii Ungaria (locul 51) și Bulgaria (care ocupă locul 44).
Conform raportului, în România, 1 femeie din 2100 riscă să moară la naștere în timp ce 12 copii din 1000 nu își serbează a cincea aniversare.
Dacă vă gândeați că nașterea în SUA e mai sigură, v-ați înșelat – riscul unei femei din SUA de moarte maternă este mai mare decât în România, de 1 din 1800, cel mai mare din lotul țărilor dezvoltate și îngrijorător dacă e să ne gândim la faptul că SUA rămân una din cele mai puternice economii ale lumii. Practic o femeie din SUA are un risc de 10 ori mai mare de moarte maternă comparativ cu o femeie din Polonia , în timp ce un copil din SUA are același risc de a muri înainte de vârsta de 5 ani, ca un copil din Serbia, n contextul în care produsul național brut per capita este mult mai mare în SUA comparativ cu Serbia sau Polonia.
Alăptarea are un rol esențial în prevenirea mortalității infantile. Conform unui raport al IBFAN, „în condiții de trai nesigure, copiii nealăptați au un risc de 15 ori mai mare de a muri de pneumonie și un risc de 11 ori mai mare de a muri ca urmare a bolii diareice, 11,6 % din decesele la copiii sub 5 ani ar putea fi prevenite prin alăptare. Un copil moare la fiecare 40 de secunde din cauză că nu este alăptat.”



Sursa:

State of the World Mothers – The Urban Disadvantage
EU Policy coherence – Why it matters

photo credit: Happy women’s day via photopin (license)
Foto meme https://www.flickr.com/photos/41463627@N05/5987537049


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”