Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Cred ca discutiile despre alaptare se pot purta civilizat si toata lumea poate recunoaste – macar de forma – ca alaptarea e cea mai buna forma de nutritie a celui mic, pana intr-un punct. Iar punctul acela se numeste alaptare in public.

 



Am convingerea ca alaptarea ca norma bilogica a speciei se face la cerere, oricand si oriunde. Copilul alaptat nu stie ca masa e dependenta de tacamuri sau de alte aranjamente. El are nevoie de hrana si confort si le poate cere oricand si oriunde. Chiar si asa, alaptarea trebuie sa stea cuminte in casa. Daca iese in spatiul public este „murdara, doar tigancile fac asta”, „indecenta, cum sa iti arati sanii in plina strada”, „inconfortabila, cum sa te simti in largul tau cand indeplinesti un act atat de intim precum alaptatul, alaptarea se face in intimitatea casei, departe de ochii curiosilor”, „motiv de repros, ce o sa spuna copilul tau cand va creste mare si va vedea poze cu el alaptat?” si completati voi lista cu toate metodele stupide pentru care un nou nascut alaptat nu poate fi hranit atunci cand i se face foame sau sete, pe strada.

Observati cum „motivele” de mai sus nu au de fapt nicio legatura cu actul hranirii? Sunt de fapt proiectii si conditionari sociale. Si realitatea e ca numarul mamelor care alapteaza e mic, iar acesta este rezultatul indubitabil al acestor conditionari sociale.

 

De azi, ma voi poza in fiecare zi de alaptare, pana cand T. va implini 1 an Acesta este challenge-ul meu, obiectivul meu personal. Voi face pozele publice (as face-o in fiecare zi dar nu stiu daca nu va veti plictisi). Ma voi poza alaptandu-l in public, puteti sa ma acuzati de exhibitionism, insa totul a pornit de la ceva ce m-a lasat perplexa.

Am iesit zilele trecute in oras, cu o prietena si mi-a marturisit ca sunt singura persoana pe care o cunoaste si care alapteaza! Iar lista ei de prietene e extinsa si cuprinde mame de toate varstele si categoriile sociale. Si adevarul e, ca pana sa alaptez, nici eu nu am vazut si nici nu am cunoscut pe nimeni care sa o faca. Si adevarul e ca mie mi-a fost foarte greu in alaptare.

 

Asadar, de ce e nevoie de alaptare in public si de ce nu cred ca trebuie sa fim discrete in public?

 

  • Alaptarea se face la cerere, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cum un copil alaptat poate sa manance si de 20 de ori pe zi, nu ar fi productiv pentru mama si nici pentru societate, ca mama sa se izoleze in casa. Alaptarea in afara casei ii permite mamei sa se plimbe dar si sa munceasca, sa fie productiva, sa aduca un beneficiu societatii;
  • Alaptarea la program a unui copil poate avea repercusiuni GRAVE asupra starii sale de sanatate si asupra lactatiei mamei; Un copil alaptat suge de : foame, sete, confort, atenuarea durerii;
  • Alaptarea este un proces fiziologic, dar la fiinta umana este in acelasi timp si rezultatul invatarii sociale. Alfred Bandura, autorul teoriei invatarii sociale spune asa: cea mai mare parte a comportamentului uman este rezultatul invatarii prin observatie. Cu alte cuvinte, oamenii invata observand comportamentul celorlalti, atitudinile lor si rezultatele acestor comportamente. Interiorizam ceea ce am vazut la ceilalti, ceea ce am vazut ca fac ceilalti ne serveste drept ghid pentru comportamentul propriu, vazandu-i pe ceilalti etaland un anumit tip de comportament suntem la randul nostru motivati sa il punem in practica. In concluzie, avem nevoie de cat mai multe mame care sa alapteze in public, astfel incat comportamentul lor sa serveasca drept model celrolalte mame. Alaptarea se invata observand alte mame care alapteaza!
  • Copilul alaptat nu isi conditioneaza suptul in functie de locul in care se afla. Stomacul lui „stie” doar ca ii este foame sau sete, stomacul lui nu stie ca se afla afara sau in casa;
  • Sa incerci sa acoperi un copil in timp ce suge, e ca si cum ai incerca sa mananci cu o patura in cap. Totusi exista o diferenta majora: scaderea saturatiei de oxigen in cazul unui nou nascut poate avea consecinte grave asupra sanatatii lui;
  • Sa iti alaptezi copilul la toaleta e cam cum ar incerca un adult sa manance intr-o toaleta. Cati dintre cei care condamna alaptatul in public ar putea sa isi ia pranzul intr-o toaleta publica, stand pe capacul de la WC?
  • Teoretic ne nastem cu sanse egale. In aceste conditii, de ce un copil hranit cu biberonul poate manca oriunde in public, in timp ce unul alaptat trebuie sa se ascunda?
  • Alaptarea nu este acelasi lucru cu actul urinarii sau al defecatiei in public. Cei care cred contrariul ar trebui sa treaca pe la scoala din nou.
  • Rolul primordial al sanilor este de a hrani. Daca natura i-ar fi gandit (doar) pentru placere sexuala, probabil ca si barbatii a fi avut o pereche de sani, pe post de accesoriu erotic. Faptul ca societatea a adugat sanilor un pronuntat caracter sexual, nu neaga rolul primordial al sanilor ca sursa de hrana;
  • Alaptarea nu este indecenta. In societatile musulmane conservatoare (acelea in care femeile umbla acoperite din cap pana in picioare) se alapteaza in public, cu sanii la vedere. In pudica epoca Victoriana, femeilor le era permis sa alapteze in biserica! Alaptarea apare si in icoane sau statui reprezentand-o pe Fecioara Maria;
  • In incheiere va propun un exercitiu de imaginatie: va aflati intr-o statie de autobuz (poate fi terasa, cofetarie, gara, parc, restaurant sau orice alt spatiu public in care mama si coplilul au DREPTUL sa se afle etc.). Langa voi, un bebe incepe sa planga. Ce ati prefera sa se intample, in continuare? Bebe sa continue sa planga de foame? Iar plansul lui sa va terorizeze pana cand vine autobuzul? Sau mama sa alapteze, calmandu-si astfel copilul.

Despre alaptare in public am scris si aici

In poza, noi, in timp ce T. ma tragea de par (pe langa activitatea de baza), in supermarket, la raionul de lapte 🙂


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

20 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cristina-Larisa Leon
Cristina-Larisa Leon
2 septembrie 2014 6:07 pm

Tin minte ca inainte de a avea copil, am vazut o singura femeie alaptand in public la mall, dar nu era romanca. parea mai degraba de undeva din nordul europei. tin minte ca mi-a lasat un sentiment destul de placut, dar niciodata nu ma asteptam sa fac si eu asta la mall, la restaurant, la plaja, la IKEA, la LIDL, in tramvai, pe strada…peste tot :)). nu ma acopar cu esarfa, poate doar sanul un pic cu un prosopel, dar incerc sa ma ascund cat de cat in wrap, nu pentru ca mi-ar fi rusine (culmea, mi s-a parut ceva… Vezi mai mult »

mean mandy
mean mandy
16 iunie 2016 10:36 am

avand in vedere ca esti in public nu vad cu ai putea sa il blamezi pe „pervers” ca se uita sau ca zice ceva, pt ca na…liberatatea pt toti atat pt el ca practic e si dreptul lui sa se uite unde vrea in public si e si dreptul tau sa alapezi. Nu fi ipocrita, daca faci ceva sa te astepti si la consecinte si nu te poti astepta sa ca lumea sa nu se holbeze la sanii tai cand tu esti in public.

In brate la mami
In brate la mami
2 septembrie 2014 6:39 pm

Cristina, felicitari pentru ca alaptezi la cerere, in public. Cu siguranta esti un model pentru celelalte viitoare mame. Nici eu nu am vazut pe nimeni alaptand pana sa nasc (de fapt cu cateva saptamani inainte sa nasc am vazut-o pe verisoara mea, mama si ea de curand) si mi-a dat un pic de incredere in mine, dar tot nu a fost suficient. As fi avut clar nevoie de sprijinul unei comunitati mai solide de mame, cu experienta lunga in alaptat. Nevoia de a te acoperi un pic o inteleg perfect. O am si eu, din aceleasi motive ca si tine.… Vezi mai mult »

Cristina-Larisa Leon
Cristina-Larisa Leon
2 septembrie 2014 7:10 pm

si sotul meu ma sustine si sincera sa fiu, cred ca si suportul lui conteaza foarte mult! probabil ca daca lui i s-ar fi parut ciudat eu clar m-as fi simtit aiurea si m-as fi simtit aiurea din aceleasi motive pe care le zici tu: nu exista sprijinul comunitatii. este foarte important ca cei apropiati sa te sustina chiar si mama ma sustine, chiar daca mai are tot felul de idei de pe vremea ei cum ar fi biberoane cu ceai de la 3 luni(!), si mai rade de mine si zice ca am ajuns ca tigancile (si cu wrapul… Vezi mai mult »

Alina
Alina
2 septembrie 2014 7:28 pm

In alaptare, baby wearing tigancile sunt un exemplu! Singurul….

Cristina-Larisa Leon
Cristina-Larisa Leon
2 septembrie 2014 7:36 pm

bunica-mea era suparata zilele trecute ca de ce nu ii pun copilului sosete (de fapt toata vara m-a frecat la melodie cu chestia asta) ca ce…vreau sa ajunga murdara ca tiganii? :)))

GabiW
GabiW
3 septembrie 2014 10:26 am

Dragelor, eu locuiesc in Germania si la fel, alaptez oriunde si oricand. Chiar si in Romania in vara, am alaptat in rochia de seara la botezul nepotelului si la plaja, complet topless in timp ce piticul meu facea "sampling": cand un san, cand celalalt de radea toata lumea de el. Haideti sa continuam si sa normalizam lucrurile!

In brate la mami
In brate la mami
3 septembrie 2014 11:43 am

Alina, si noi putem fi un exemplu. Suntem din ce in ce mai multe mamici care alapteaza si isi poarta copiii. Din fericire 🙂

In brate la mami
In brate la mami
3 septembrie 2014 11:45 am

Da, Cristina, avem chestia asta cu tiganii, nici nu stiu cum sa o numesc. Mama mea draga m-a sprijinit in alaptat, m-a incurajat atat cat a putut o femeie care a alaptat doar 3 luni (pentru ca a fost nevoita sa se intoarca la munca). Vazandu-ma ca alaptez in public, a fost la inceput uimita si a comparat si ea ceea ce fac cu "ceea ce fac tigancile". Treptat a inteles. De aceea e nevoie de alaptare in public

In brate la mami
In brate la mami
3 septembrie 2014 11:47 am

Felicitari Gabi pentru ca te comporti firesc, alaptand in public!

Alina
Alina
3 septembrie 2014 2:01 pm

A mea e alaptata, purtata, cosleepuita si alintata. Toate la un loc imi fac viata mai frumoasa. In momentul de fata nu mai are nimeni curajul sa-mi spuna ceva, ca stie ca-s dusa cu barca :))

In brate la mami
In brate la mami
3 septembrie 2014 7:46 pm

Alina, felicitari ca iti aperi dreptul de a alapta in public si de a fi cat mai aproape de cea mica.

Cristina-Larisa Leon
Cristina-Larisa Leon
4 septembrie 2014 4:05 pm

si mama s-a intors la munca tot la 3 luni. asa era atunci din pacate. bineinteles ca si pe mine m-a comparat cu tigancile, dar mai mult in gluma 🙂

Cristina-Larisa Leon
Cristina-Larisa Leon
8 septembrie 2014 7:21 pm

si mama s-a intors la munca dupa 3 luni. asa era atunci. ma lasa prin vecini cica :))) doamne ce vremuri!

anonim
anonim
25 iulie 2015 12:31 pm

Parerile sunt foarte impartite, referitor la acest subiect, nu inseamna ca daca esti de parere ca e normal sau nu sa iti alaptezi copilul in public, esti sau nu "proasta" (scuze exprimarea), e o parere, si cum traim intr-o tara libera, fiecare poate sa si-o exprime. Eu una, sunt de parere ca nu e ceva normal (nu judec, mamicile care alapteaza in public), atata timp cat avem o multime de conditii, in care sa alaptam, nu vad, de ce e musai in public? Adica, magazinele mari, au toalete, special facute pentru alaptare, si acum sa fim seriosi, nu ca si… Vezi mai mult »

cdfdf
cdfdf
18 iulie 2016 6:30 pm

De ce sa nu iti feresti copilul de ipocriti? Dar, daca te simti pregatita, expune-te. Insa il expui si pe micut, el are nevoie de oxigen, deci ar fi indicat sa fii cu el intr-un loc curat, aerisit. Mai de mult se mergea in vizita si nu se zabovea mult in camera bebelusului, tocmai pentru a-i lasa un spatiu curat. Mall-urile sunt imbacsite. „Tulai, cum il fata …cum il duce la mall, nu mai stiu mamele de molicva facuta de preot.” Nu duci un copil de cateva saptamani la mall, sau alte locuri aglomerate. Oare chiar nu e bine sa… Vezi mai mult »

Georgiana
Georgiana
18 august 2016 9:49 pm

Sa va ia naiba cu puradei cu tot…vaci nebune…unde e bunul simt pt ceilalti din jur? Promovati prostia k deh , nu ne-am aratat sanul in public pan’ acu , hai sa o facem acum ca avem motiv sa facem spectacol…de ce in unele locuri se amendeaza alaptatul? E o tara civilizata care cere bunele maniere si respect…dar la noi sa curga cu mame leoaice …de aveam restaurant scriam clar afara” fara sugaci ” , in mall la fel etc etc…pai sa alapteze una la nunta mea( cum se mândrea o mama cu o poza) in secunda doi ar fii… Vezi mai mult »

Gabriela
Gabriela
30 august 2016 9:28 pm
Reply to  Georgiana

Georgiana eu sunt mama si alaptez dar nu in public de fiecare data ma retrag intr-un loc ferit de ochii lumii,de acord nu e tocmai potrivit sa-ti scoti sanul unde apuci ,insa nu as fi in stare sa ma exprim in felul in care ai facut-o in comentariul tau .Foarte urat vocabular !Nu ai demonstrat decat ca defapt tu esti o vaca nu mamele care alapteaza in public si pe care tu le-ai facut vaci .Daca tu te consideri asa o doamna educata si cu bun simt de ce ai asa un vocabular jenant? Mai rau ca o tiganga!Ma intreb… Vezi mai mult »

Elena
Elena
1 septembrie 2016 10:46 am
Reply to  Georgiana

Saraca de tine! Esti terminata…

Orso
Orso
4 septembrie 2016 9:59 pm
Reply to  Georgiana

Georgiana, daca te as prinde in timp ce bei o gura de apa pe strada sau in timp ce servesti o inghetata la o promenada de seara, ti as infinge sticla in fund. Eu nu sunt in Romania, sunt chiar in buricul Europei, tara cica mai civilizata decat Romania si n am gasit nici un spatiu amenajat pt alaptat. Am alaptat inclusiv in tramvai si chiar in ambasada in picioare in timp ce asteptam in rand. Si ghici ce? Nu s a uitat nimeni niciodata in gura copilului meu cand a mancat. Pentru ca nu e frumos sa te uiti… Vezi mai mult »

Cursuri online “Școala de părințeală”