Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog



Povestea noastra cu pregatirile de vacanta e amuzanta si trista in acelasi timp. Trista pentru ca am cheltuit mult pe medicamente pentru bebe, amuzanta pentru ca nu le-am folosit.

Lucururile au stat asa: am decis sa plecam in vacanta de vara in Bulgaria cu o bucatica de copil in varsta de 9 luni.

Ca orice parinte responsabil, am inceput sa proiectez bagajul celui mic. La capitolul medicamente  nu m-am stresat deloc – un anitermic de uz general era ideea pe care o aveam in minte.

Nu aveam nicio intentie sa plec cu farmacia dupa mine. Am ales special Bulgaria in ideea ca daca bebe pateste ceva si are nevoie de asistenta medicala, sa ne putem intoarce pe pamant romanesc in timp cat mai scurt. 



Si apoi au inceput discutiile cu prietenii. Si am fost extrem de uimita. Zeci de medicamente, prescrise de medicul pediatru pentru orice scenariu posibil. In caz ca….apare o ciupitura, o eruptie dentara, voma, diaree, conjunctivita si multe alte probleme la care eu, ca mamica de copil alaptat ce nu a fost o zi bolnav, nu ma gandisem niciodata. In mintea mea au inceput sa se deruleze scenarii tragi-comice, despre cum se va intampla ceva si vom ajunge la spital si medicul ne va da o reteta scrisa cu caractere slavone si cum la farmacie totul va fi cu caratere slavone si noi nu vom intelege nimic si copilul nostru va primi medicamente de care noi nu avem habar. Pe scurt, am reactionat la presiunea sociala. Astfel ca am decis sa mai fac un pas: unul rational, mi-am trimis sufletul pereche la medicul de famlie sa il intrebe ce ar fi indicat sa luam cu noi pentru cel mic. Medicul i-a dat o reteta cu 3 medicamente: un anitermic, un antibiotic si ceva pentru probleme gastro-intestinale. 

Am discutat si cu prietena mea, medic pediatru rezident. Pe principiul „paza buna trece primejdia rea” a mai adaugat cate ceva pe lista. M-am dus la farmacie cu reteta originala si in ideea „daca tot sunt aici, mai dati-mi si un metoclopramid ca nu se stie, mai dati-mi si o smecta, dati-mi si un tantum verde” „Foarte bine ca luati si tantum verde, ciar daca nu il folositi e bine sa il aveti in casa”, imi zice farmacista. Note to self: asa prospera industria medicamentelor in regim OTC, pe principiul „nu conteaza ca nu imi trebuie, e bine sa il am in casa”. La final am iesit din farmacie cu vreo 3 plase in mana si un portofel nedorit de usor.

Pe Autostrada Soarelui, intr-o parcare constat ca lui bebe ii curge ceva verde din ochisorul drept. Era prima oara cand se intampla asa ceva si m-am gandit in mod firesc la conjunctivita. Imi comfirma si prietena mea, medic pediatru si imi zice „mai ia si un tobrex”. Ajungem in Mangalia la farmacie pentru a lua infamul tobrex (infam pentru ca i-am stalcit de vreo 3 ori denumirea, noroc ca farmacistii stiu in general la ce ne referim). Si pe principiul „sa fie ca nu strica” am mai luat si un stodal pentru tuse.

Si acum sa va zic in ce a constat lista de medicamente pentru bebe din bagajul de vacanta.

  • Debridat suspensie orala – pentru tulburarile de tranzit intestinal;
  • Ibalgin baby – antitermic
  • Paracetamol supozitoare de 125 mg – antitermic
  • Stodal – homeopat indicat in cazul tusei
  • Tantum Verde – pentru gat
  • Amoxicilina pulbere pentru suspensie orala
  • Tobrex – pentru infectie bacteriene externe ale ochiului
  • Mixtura mentolata – pentru ciupiturile de tantari
  • Buddyguard – bratara cu uleiuri esentiale impotriva tantarilor
  • Ser fiziologic
  • Batista sugarului Vibrocil si rezervele aferente

Ce am folosit din toata lista? Doar Buddyguard-ul.
L-am folosit preventiv ca sa evitam intepaturile de tantari la ceas de sara. L-am pus pe carucior sau pe piciorus peste pantalonas (atunci cand ieseam la plimbare in SSC). De medicamente nu am avut nevoie, pentru ca mi s-a confirmat ceea ce in esenta, ne spun atatea studii: copiii alaptati se imbolnavesc mult mai greu decat cei hraniti mixt sau doar cu formula de lapte. Si bebe al nostru chiar ar fi avut de ce sa raceasa. Hotelul era plin de copii si adulti raciti, veniti cu virusi de prin toata Europa. Dar inca o data o spun, alaptarea ne-a ajutat enorm.

In privinta protectiei solare: eu am folosit Solaris SPF 20 (e din ingrediente naturale certificate organic, dar contine si oxid de zinc non-nano) Am avut la mine si La Roche Posay SPF 50 Dermopediatrics. In realitate, am aplicat de foarte putine ori crema de protectie solara pe bebe, deoarece a fost tinut sub umbrela, in intervalul regulamentar (8.00 – 11.30, 16.30 – 19.00) nefiind expus direct la soare. Oricum din punctul meu de vedere viziunea conform careia soarele e nociv in orice context, e exagerata si ne face un real deserviciu noua si copiilor nostri.

Daca va hotarati sa plecati la drum cu farmacia dupa voi, consultati-va in mod obligatoriu medicul. Niciun medicament nu se administreaza fara indicatie clara a unui medic, cu atat mai mult cu cat vorbim de copii. Administrarea oricarui medicament impune precautie si monitorizare atenta a celui mic.

Photo credit: ephotography via photopin cc


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”