Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Problema e simpla: nu mai tolerez parfumurile puternice din produsele de curatenie cumparate din magazine. Pana sa raman insarcinata nu am avut probleme de acest gen.

Acum, la luni bune de la nastere, de fiecare data cand simt miros de parfum sintetic, clor, in general miros de produse de curatenie deschid geamurile in toata casa (chiar daca afara sunt -20 de grade, spre suprinderea sotului meu, care nu simte mai nimic.

Desi nu sunt alergica la nimic, produsele respective imi irita mucoasa nazala). Cam aceeasi problema o am si cu anumite parfumuri, insa aici e alta discutie.



 

Am citit de-a lungul timpului despre produse eco de curatenie. „Pretentiile” lor mi s-au parut nerealiste asa ca am continuat sa investesc sume considerabile in tot felul de produse de curatat cumparate din magazin, in ideea ca isi fac treaba mai bine. Pana cand am patit problema asta cu alergia / rinita / sau ce-o fi.Care m-a facut sa ma gandesc: OK, daca eu sunt atat de sensibila, cum poate fi mucoasa nazala a unui nou nascut? Conform studiilor, copiii sunt cei mai expusi toxinelor din produsele de curatat domestice. Un articol Forbes puncteaza care sunt cele mai toxice produse pe care le avem in casa.

De asemenea, in ultimii 7 ani, numarul chimicalelor periculoase pentru dezvoltarea creierului copiilor, intr-o perioada extrem de vulnerabila pentru acestia. In acest context, toxinele din mediu sunt incriminate pentru boli precum: dislexie, deficit de atentie, autism, probleme de comportament, coeficient mai mic de inteligenta.

Ca atare, am inceput sa „confectionez” diverse retete de pe net. Pe doua dintre ele le impartasesc cu voi, pentru ca e perioada curateniei generale.

Solutie de curatat mobila / praful

3/4 de cana de ulei de masline
1/4 de cana de otet
30-40 de picaturi de ulei esential (ideal ceva cu proprietati antibacteriene)

Se pun intr-o sticla cu pulverizator, se pulverizeaza pe mobila (evitand suprapulverizarea) si se strege cu o carpa curata, ideal mai absorbanta. Mirosul de otet se simte, dar nu persista pentru mult timp in camera, fiind oricum atenuat de uleiul esential. Solutia curata suprinzator de bine, atat suprafete de lemn masiv, cat si MDF, chiar si pete dificile. Si culmea, parca nu lasa dare atat de pregnante ca spary-urile clasice de mobila.

 

Solutie pentru chiuvete si robinete

Mixez o pasta din bicarbonat cu cateva picaturi de lamaie. Daca vreau sa fie mai abraziva, presar bicarbonatul peste chiuvete / robinete, las cateva minute sa actioneze apoi frec. Mi se pare la fel de eficient ca orice praf de curatat din comert. Pentru desfundat chiuveta folosesc sare, peste care torn apa fierbinte.
Daca sunteti in cautare de metode eco de a face curatenie, pe Eartheasy gasiti un director al celor mai green substante, cat si retete utile. Retete pentru cam orice problema din casa gasiti si aici, dar si aici

Photo credit: https://www.diylife.com/2010/05/04/home-ec-7-homemade-cleaning-products/


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
roxana
roxana
11 aprilie 2014 4:52 pm

servus, poti sa incerci si nucile de sapun cu care poti face foarte multe variante de solutii pentru spalat vase si chiar hainute.

In brate la mami
14 aprilie 2014 11:02 am

Multumesc Roxana pentru sugestie. Am nuci de sapun si le voi folosi la spalat rufe. De solutii pentru spalat vasele nu stiam. Ma voi documenta. Ai vreo reteta pe care ai incercat-o?

roxana
roxana
16 aprilie 2014 6:51 pm

eu am luat produsele de pe site: http://www.nicidesapun.ro; sunt tot felul de solutii si detergenti; eu din nucile de sapun am mai facut un fel de sapun lichid: le-am fiert in putina apa, le-am mixat intr-un blender si apoi le-am strecurat printr-o sita f deasa, am pus cateva picaturi dintr-un ulei esential pentru miros; cu solutia preparata te poti spala pe maini; solutia de vase pe care mi-am luat-o de la ei, este tot pe baza de nuci, dar ei zic ca este concentrata si o diluezi cu multa apa(eu o solosesc fara sa o diluez). esti multumita de aceste… Vezi mai mult »

Ana
Ana
19 ianuarie 2015 2:32 pm

Am incercat metodele tale naturale si sunt suuuuuuppeeerrr! Nu am cuvinte… Multumim!

Cursuri online “Școala de părințeală”