Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Această postare nu se vrea a fi un ghid care să acopere toate motivele pentru care bebelușii plâng atunci când sunt lăsați jos, din brațe. Însă sper să fie de ajutor, ca punct de pornire pentru mulți părinți care nu reușesc să decodifice comportamentul bebelușului lor sau copilașului mic.

Așadar, posibile cauze pentru care un bebeluș / copil (sănătos) lăsat jos din brațe începe să devină agitat, dar se liniștește imediat ce este luat în brațe:



  • Bebelușilor le place în brațe și au nevoie să petreacă cât mai mult timp în brațele unui adult, aceasta fiind o necesitate biologică! nu o încercare de manipulare a adulților de către bebeluș. Este de departe cea mai comună explicație pentru „agitația” multor bebeluși sănătoși.
  • Bebelușul nu s-a săturat sau mai dorește să sugă la sân (pentru hrană, pentru confort, pentru a adormi). Poate trece printr-un puseu de creștere sau de dezvoltare cognitivă. Sau poate există aspecte în alăptare care nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui.
  • Bebelușul are manifestări ale refluxului gastroesofagian, dincolo de cele fiziologice. Refluxul (subiect ce merită o postare în sine) este o manifestare fiziologică, adică normală, la sugarul cu cârsta până la 6 luni. Și trebuie diferențiat de boala de reflux gastroesofagian. Totuși în unele situații, areofagia (apărută de regulă pe fondul unei atașări deficitare sau a unei mobilități deficitare a limbii), un reflex exagerat de ejecție a laptelui în cazul mamei sau din contră o scădere a producției de lapte a mamei pot mima sau accentua simptomele refluxului  și implicit disconfortul bebelușului atunci când stă pe o suprafață orizontală.
  • Bebelușul a adormit însă mama încearcă să îl transfere din brațele ei pe o altă suprafață ât bebe se află încă în faza de somn activ. Bebelușii, spre deosebire de adulți încep somnul ptintr-o fază activă (primele 15-20 de minute) de la adormire, ceea ce îi face mult mai ușor de trezit imediat după ce adorm. Citiți această postare despre soluțiile simple pe care le putem aplica pentru somnul bebelușilor.
  • Bebelușul a început să crească și vrea să descopere lumea. De regulă, se întâmplă ca în jurul vârstei de 4-5 luni, bebelușul să devină din ce în ce mai interesat de ceea ce se petrece în jur. Unii bebeluși solicită în mod explicit (prin plâns și aparentă stare de agitație) să fie plimbați și să li se arate împrejurimile. Au nevoie de o astfel de activitate, deoarece e modalitatea firească prin care încep să cunoască lumea înconjurătoare și e modalitatea prin care creierul lor se dezvoltă.
  • Anxietatea de separare. Se manifestă începând cu a doua jumătate a primului an de viață. Despre cum gestionăm anxietatea de separare puteți citi aici.

Una dintre cele mai simple soluții, ce răspunde tuturor cauzelor de mai sus este purtarea bebelușului într-un sistem de purtare ergonomic.

Foto Beth, Flickr


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”