Recomandarile prezentate sunt compilate din trei surse: La Leche League International, Academy of Breastfeeding Medicine si Kellymom.

Ele se aplica situatiei in care mama stocheaza lapte acasa, pentru copii sanatosi, nascuti la termen.

In alte situatii (copil prematur, copil bolnav) cereti sfatul unui medic in privinta stocarii laptelui matern.


Inainte de stocare

  • Inainte de mulgerea laptelui (cu mana sau cu pompa), spalati-va intodeauna mainile cu apa si sapun. Academy of Breastfeeding Medicine considera acceptabila utilizarea unui gel de curatare fara apa (atunci cand apa si sapunul nu sunt la indemana), in cazul in care mainile nu par murdare.
  • Nu este nevoie sa aruncati primele picaturi de lapte pe care le obtineti, studiile au demonstrat ca laptele muls la inceput nu are un grad mai mare de contaminare decat laptele muls dupa;
  • Academy of Breastfeeding Medicine stipuleaza in protocolul sau ca NU este nevoie ca sanii si sfarcurile sa fie spalati/ spalate inainte de mulgerea laptelui.
  • Conform La Leche League, daca dumneavoastra sau bebelusul suferiti de candidoza, continuati alaptarea si / sau mulgerea pe parcursul bolii si in timpul tratamentului. Laptele muls poate fi oferit copilului, insa nu este recomandata congelarea lui. Congelarea / refrigerarea nu omoara ciupercile care au cauzat infectia. Ca atare, dupa terminarea tratamentului pentru candidoza, daca v-a ramas lapte muls pe perioada infectiei si inainte de finalizarea tratamentului, acesta trebuie aruncat.

In ce recipiente se poate stoca laptele matern?

Laptele matern poate fi stocat in recipiente cu capac sau in pungi speciale.
Recipiente cu capac
  • Confectionate din sticla sau din polipropilena (PP – simbolul de reciclare ce apare insriptionat este 5, spre deosebire de simbolul de reciclare pentru sticlele care contin bisfenol A – BPA care e reprezentat de cifrele 3 sau 7);
  • Evitati recipientele care contin Bisfenol A, deoarece studiile au demonstrat efectele negative pe care aceasta componenta le are asupra sanatatii;
  • Recipientele trebuie sa fie spalate in prealabil cu apa fierbinte si sapun /detergent de vase si apoi clatite sub jet de apa si lasate sa se usuce. Recipientele pot fi de asemenea, spalate si uscate in masina de spalat vase. Pentru mai multa siguranta recpientele pot fi sterilizate prin fierbere;
  • Recipientele nu trebuie umplute pana la varf, deoarece laptele inghetat isi va mari volumul.

Pungi speciale pentru stocarea laptelui matern

  • Sunt pungi speciale, sterilizate in prealabil in procesul de fabricatie (ca atare nu necesita spalare sau sterilizare prin fierbere inainte de folosire), de regula confectionate din polietilena si polyester / nylon;
  • De regula, pungile au prevazut si un indicator de nivel maxim pana la care pot fi umplute. Nu depasiti acest indicator deoarece laptele inghetat isi mareste volumul;
  • Pentru a evita irosirea laptelui, umpleti punga in cantitatea de lapte pe care o bea copilul la o masa (30 pana la 120 de ml);
  • Exista si pungi pentru stocarea laptelui matern care se pot atasa direct la pompa, astfel incat laptele pompat se varsa direct in punga, nemaifiind nevoie de sticle colectoare. De regula, acest tip de pungi sunt vandute de aceleasi companii care produc si pompe de san;
  • Evitati sa suflati aer in punga (pentru a o deschide) si evitati sa atingeti interiorul pungii cu degetele, ambele manevre putand duce la contaminare;
  • Dupa ce ati turnat laptele in punga, turtiti usor partea superioara a pungii, astfel incat sa scoateti excesul de aer si apoi inchideti punga cu fermoarul prevazut;
  • De regula, pungile speciale pentru stocarea laptelui matern au si un spatiu destinat inscriptionarii datei, orei (informatii care trebuie intodeauna completate) la care a fost colectat laptele si a numelui copilului (important mai ales daca stocati laptele in spital sau pentru hranirea unui copil la cresa);
  • Evitati sa folositi pungi care nu sunt destinate special stocarii laptelui matern. Pungile simple, alimentare nu sunt pre-sterilizate, deci riscul de contaminare este mult mai mare, iar materialele din care sunt confectionate pot distruge anumiti nutrienti din lapte; Un studiu, citat de Becky Flora, IBCLC arata o pierdere cu pana la 60% a anticorpilor si pierdere a grasimilor (prin aderenta acestora pe suprafata pungii) in cazul pungilor care nu sunt destinate special stocarii laptelui matern.

Precautii privind recipientele si pungile de stocare a laptelui matern

  • Recipientele si capacele se pot sparge daca nu sunt manevrate cu atentie. In privinta pungilor, plasati-le astfel incat sa nu existe rsicul de deteriorare (rupere, intepare, etc.)
  • Studii privind stocarea laptelui matern in recipiente de otel au aratat o scadere mai mare a numarului de celule si  a viabilitatii acestora, in comparatie cu laptele stocat in recipiente din polietilena si sticla.

La ce temperaturi poate fi stocat laptele matern?

Laptele proaspat muls este in mod evident mai bun decat laptele congelat. Laptele refrigerat are la randul sau, mai multe proprietati antiinfectioase decat cel congelat.
De preferinta, e bine sa refrigerati sau sa puneti la rece laptele de mama, imediat dupa mulgere (in cazul in care nu il oferiti copilului imediat dupa mulgere) *
Bebelusii pot bea laptele matern muls, la temperatura camerei, rece sau incalzit, in functie de preferinte

Indicatii privind stocarea laptelui matern

UndeTemperaturaDurataComentarii
La temperatura camerei (lapte proaspat)19° pana la 26° C4 ore (ideal) pana la 6 ore (acceptabil)*Continutul recipientului in care se afla laptele trebuie acoperit si tinut la o tenperatura cat mai scazuta; acoperind recipientul cu un prosop umed poate duce la mentinerea laptelui la o tenperatura mai scazuta.
Pentru stocarea laptelui de mama la temperaturi mai mari (intre 27-32° C) Academy of Breastfeeding Medicine recomanda o limita de 3-4 ore. Aceeasi sursa considera ca laptele de mama stocat in conditii de maxima igiena poate fi mentinut, in camera, la temperaturi mai joase, pana la maxim 8 ore.
Geanta frigorifica-15° -4° C24 oreMentineti pachetele de gheata in contact permanent cu recipientul in care se afla laptele. Limitati deschiderea gentii frigorifice.
In frigider <4° C72 ore (ideal) pana la 8 zile (acceptabil)**Colectati laptele in cel mai curat mod cu putinta. Stocati laptele cat mai in spatele frigiderului.
**Se accepta pastrarea pana la 8 zile daca colectarea laptelui s-a facut in cel mai curat mod.
Congelator (compartiment al frigiderului)-15° C2 saptamaniDepozitati laptele departe de laterale si inspre spatele congelatorului, acolo unde temperatura e cea mai constanta. Laptele stocat peste aceste date este de regula sigur, dar unele grasimi se pot dezintegra cu timpul.

***Site-ul Kellymom recomanda pentru temperatura de -18° C stocare maxima timp de 12 luni (ideal 6 luni)

Congelator (compartiment al frigiderului, cu usi separate)-18° C3 – 6 luni***
Lada frigorifica -20° C6 – 12 luni

Cum dezghetam laptele?

  • Laptele matern inghetat poate fi dezghetat gradual in frigider (de regula procesul de dezghetare dureaza 12 ore – laptele poate fi pus cu o seara inainte si lasat peste noapte in firgider). Nu lasati laptele matern congelat sa se dezghete la temperatura camerei!
  • Pentru o dezghetare mai rapida, puteti tine recipientul cu lapte congelat sub jet de apa (la inceput apa rece , apoi puteti creste gradual temperatura – pana la maxim 37 de grade C)
  • Decongelarea graduala a laptelui de mama, pastreaza cat mai mult din proprietatile laptelui;
  • Nu decongelati NICIODATA laptele de mama in cuptorul cu microunde. Temperatura din cuptorul cu microunde nu poate fi controlata, ceea ce rezulta in incalzire inegala a laptelui (anumite zone raman reci in timp ce altele devin foarte fierbinti). Decongelarea laptelui in cuptorul cu microunde duce si la o scadere semnificativa a proprietatilor anti-infectioase ale laptelui;
  • Laptele matern decongelat nu se recongeleaza;
  • Incercati sa evitati adaugarea de lapte incalzit / mai cald  peste lapte deja racit sau inghetat, pentru a evita reincalzirea laptelui deja stocat. Cel mai bine este sa raciti in frigider laptele proaspat muls, inainte de a-l aduga peste laptele mai vechi.

Indicatii privind stocarea laptelui matern dupa dezghetare

UndeDurata
La temperatura camereiNu se stocheaza
Frigider24 ore

Cum incalzim laptele matern?

  • Unii bebelusi pot accepta laptele matern rece, direct de la frigider sau imediat dupa decongelare, fara a mai fi nevoie de o incalzire a acestuia.
  • In cazul in care bebelusul prefera laptele cald, LLL recomanda fie incalzirea laptelui punand recipientul de stocare sub jet de apa crescand gradual temperatura apei, fie scufundarea recipientului cu lapte in apa ce a fost incalzita in prealabil.
  • Nu incalziti NICIODATA laptele de mama in cuptorul cu microunde sau direct pe aragaz!
  • Nu aduceti laptele de mama la punctul de fierbere. Incalzirea laptelui la o temperatura de peste 40 de grade duce la reducerea activitatii enzimatice, scazand foarte mult din proprietatile benefice ale laptelui matern.

Nu agitati recipientele cu lapte

O recomandare foarte utila pentru a preveni distrugerea unor componente esentiale din laptele matern este ca in timpul decongelarii / incalzirii sa nu agitati recipientul de lapte (cel mai probabil grasimea laptelui se va separa deasupra, iar pentru omogenizarea laptelui e suficient sa miscati foarte usor recipientul, fara a-l agita).

Ce facem daca bebe nu mananca tot laptele la o masa?

Pana in acest moment nu exista studii extinse care sa stabileasca daca este sigur sau nu ca un bebelus sa bea laptele de mama ramas de la masa anterioara sau lapte ce a fost incalzit in prealabil dar nu a fost folosit. Totusi, multi specialisti in alaptare recomanda ca laptele ramas sa fie pus la frigider si oferit copilului in termen de 1-2 ore, inainte de a fi aruncat. Se porneste de la premisa ca laptele de mama are proprietati antibacteriale si antimicrobiene ce permit o astfel de reutilizare (spre deosebire de laptele formula ce nu poate fi refolosit)

Miros si gust modificate?

Laptele matern stocat poate avea gust si miros schimbate. Acest lucru se datoreaza activitatii lipazei, o enzima cu rol de dezintegrare a grasimii in acizi grasi. Conform Academy of Breastfeeding Medicine acest proces ajuta nou nascutul sa digere mai usor laptele matern, in special in cazul nou nascutilor prematuri si nu este daunator. Totusi, ca urmare a modificarii gustului laptelui in urma racirii sau congelarii, unii copii pot refuza sa mai bea laptele matern astfel stocat (este vorba de un numar foartre mic de cazuri). Intr-o astfel de situatie, La Leche League recomanda incalzirea laptelui (pana apar bule pe marginea recipientului. fara insa a se ajunge la punctul de fierbere) imediat dupa mulgere si apoi racirea / congelarea lui imediata, procedeu ce ar duce la dezactivarea enizmei lipaza. Pe de alta parte, Academy of Breastfeeding Medicine NU recomanda incalzirea laptelui la o temperatura de peste 40 de grade,  tocmai deoarece acest lucru duce la reducerea activitatii enzimatice. la Leche League considera totusi ca laptele astfel “preparat” este o alternativa mai sanatoasa, comparativ cu laptele formula.
Laptele stricat are un pronuntat miros urat si are gust acru.

S-a luat curentul si am lapte in congelator

Lapte stocat in congelatorul meu

Conform Academy of Breatsfeeding Medicine “exista putine informatii privind recongelarea laptelui de mama dezghetat. Cresterea bacteriana si pierderea activitatii antibacteriene in laptele decongelat vor depinde de tehnica de decongelare, durata decongelarii, si cantitatea de bacterii din lapte la momentul mulgerii. In acest moment nu poate fi facuta nicio recomandare privind recongelarea laptelui matern dezghetat” . Conform Kellymom, exista totusi un studiu experimental preliminar care a aratat un continut adecvat de vitamine si o incarcatura bacteriana normala in cazul unor loturi de lapte de mama recongelate.

Totusi, trebuie mai degraba prevenita dezghetarea accidentala a laptelui. Pentru a preintampina acest lucru, eu ma asigur ca am congelatorul intodeauna plin. Atunci cand nu depozitam alimente in el, am umplut sticle si pungi de apa pe care le-am depozitat in compartimentele congelatorului. Un congelator plin isi mentine temperatura, in caz de pana de curent, pana la 48 de ore (si 24 de ore daca e pe jumatate plin), in conditiile in care usile raman inchise.
De asemenea, in cazul unei pene de curent sau a unei dezghetari accidentale a congelatorului, atata timp cat in lapte se mai afla cristale de gheata, acesta este considerat inghetat si poate fi folosit sau repozitionat intr-un congelator care functioneaza.

Recomandari diferite

In ceea ce priveste recomandarile privind stocarea laptelui matern acestea variaza in functie de sursa care le emite. Am comparat ghidurile de folosire a 3 dintre pungile de stocare a laptelui matern de pe piata si toate 3 aveau recomandari diferite privind temperaturile si timpii de stocare. In toate cele 3 cazuri erau mai mici decat temperaturile si timpii de stocare indicati de La Leche League sau Kellymom. La Leche League ramane insa standardul dupa care ma ghidez.

Daca aveti nelamuriri privind stocarea laptelui matern, consultati un specialist in alaptare.
Este ideal sa incercati sa respectati cat mai mult standardele prezentate, insa exista situatii in care timpii indicati de stocare sunt depasiti. In unele situatii, atata timp cat laptele nu are miros urat si gust acru, ar putea fi utilizat. In acest context specific cereti sfatul unui specialist in lactatie, inainte de a decide daca aruncati laptele.

Recomandarile prezentate de mine sunt compilate din trei surse: La Leche League International, Academy of Breastfeeding Medicine si Kellymom. Ele se aplica situatiei in care mama stocheaza lapte acasa, pentru copii sanatosi, nascuti la termen. In alte situatii (copil prematur, copil bolnav, copil internat in spital) cereti sfatul unui medic in privinta stocarii laptelui matern.

O comparatie intre componentele laptelui matern proaspat, ale laptelui matern dupa inghetare si pasteurizare versus formule de lapte

Resurse:

  1. Protocolul La Leche League International privind stocarea laptelui matern
  2. ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage. Information for Home Use for Full Term Infants – Protocolul clinic al Academy of Breastfeeding Medicine. Informatii pentru uz casnic si copii nascuti la termen
  3. Kellymom – stocarea si manipularea laptelui matern
  4. Kellymom – Refolosirea laptelui matern muls
  5. Kellymom – Decongelarea accidentala a laptelui matern muls
  6. Linda J. Smith – Don’t Shake the Milk
  7. Ask Dr. Sears – Stocarea si transportul laptelui matern

In imagini, stocul meu de lapte matern muls cu drag si spor 🙂 In congelator, am incercat sa pozitionez pungile vertical, astfel incat sa nu existe riscul scurgerii laptelui (un risc minim deoarece fermoarul pungii inchide foarte bine). In imagine, pungile apar rasturnate ca urmare a deschiderii usii congelatorului. Eu am stocat in general, cantitati mici in fiecare punga (intre 30 – 70 ml)

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

libris.ro

Implica-te in discutie, lasa un comentariu

7 Comentarii la "Cum stocam laptele matern? Congelare, dezghetare si incalzire"

avatar
doroteea
doroteea

Buna seara. Laptele meu tinut o zi la frigider are gust de sapun ( grasime oxidata). A fost recoltat si pastrat conform recomandarilor. pompa si recip de colectare ( biberon) au fost sterilizatite la microunde in recipient special (raman putin umede, de la abur), apoi transferat in borcan de stica siel sterilizat tt la microunde. Il maipot ds copilului in conditiile astea? Multumesc!

Mirela
Mirela

Buna seara,
Doresc si eu o mica lamurire: astazi am inceput sa folosesc pompa, e prima oara. Incerc sa pregatesc momentul mersului la cresa, asa ca vreau sa ajung sa pot oferi copilului meu 2 mese cu lapte muls la biberon. Am crezut ca e foarte simplu: mulgi, colectezi 100-150 ml, bagi la frigider/congelator si gata, dar vad ca e un pic diferit de imaginea oferita pe net 🙂
Nu am suficient lapte sa alaptez copilul si sa colectez , dupa 2 ore de muls la pompa am reusit sa adun circa 25 ml pe care pruncul meu le-a lins in 5 sec cu prima ocazie. Pentru a spori productia ce ma sfatuiti? Cum sa procedez pentru colectarea laptelui daca e in cantitati asa mici? Pot pune de exemplu 25 ml la frigider si la urmatorul muls sa adaug tot in acelasi recipient cantitatea obtinuta si tot asa?

Maria
Maria

A trecut ceva timp de la intrebare, dar va spun despre experienta mea – am si eu fetite de 3 luni. Despre stocare… ma abtin. Eu una am mai adaugat lapte nou in recipient mai vechi, dar nu stiu daca e corect. Am constatat ca m-a ajutat ceaiul Hipp pentru alaptare. Si berea fara alcool a avut poate un rol. Am luat Galafor, dar tot asa… 20 ml…, deci nu a fost prea util. Si am observat ca in timpul mulgerii e util sa apas pe san in anumite zone. Pot sa stau 10 minute si sa am senzatia ca asta e tot, dupa care – daca staruiesc punand pompa pe o alta zona a sanului – incep sa colectez mult (si se “activeaza” si celalalt san). Staruiesc in functie de cum imi simt sanul. 2 ore mi se pare foarte mult pentru un muls.
E recomandat sa se bea mult lichid si … la cerere mare se produce mai mult lapte matern.

Mihaela
Mihaela

Buna ziua,

In timpul alaptarii mi se acriveaza si celalalt san. Se strang cam 30 ml la o masa. Pot strange de la mai multe mese in acelasi recipient si apoi sa-l congelez? Dupa fiecare masa am pus recipientul in frigider.

Multumesc!

Elena Mihai
Elena Mihai

Buna ziua,

Pot colecta laptele de-a lungul unei zile, Sa il țin la frigider si la următorul muls sa adaug peste ? Sau nu este ok sa pun laptele de la sân peste cel rece ?
Mulțumesc

wpDiscuz